London uskoro odlučuje o obavezama prije Brexita

Philip Hammond
Hammond je najavio da će Velika Britanija na vrijeme iznijeti svoje prijedloge Evropskoj uniji (EPA)

Britanski ministar financija Philip Hammond izjavio je da će Velika Britanija iznijeti prijedloge o tome kako riješiti financijske obveze vezane za Brexit prije samita Europske unije idućeg mjeseca te da se očekuje da to budu teški pregovori.

“Iznijet ćemo svoje prijedloge EU-u na vrijeme za Vijeće”, rekao je Hammond za britanske medije, pritom misleći na sastanak čelnika vlada zemalja članica EU-a 14. i 15. prosinca, prenosi Hina.

Unija je poručila britanskoj premijerki Theresi May u petak da ima obaviti još posla kako bi se odblokirali pregovori o Brexitu, ponovivši ranije navedeni rok početkom prosinca da iznese ponudu vezano za financijski dio razdruživanja.

Iskorak EU-a prema Londonu

May se sastala s dužnosnicima Unije na marginama samita u Göteborgu u Švedskoj ne bi li pokušali prevladati zastoj u vezi s dogovorom o razdruživanju i dala naslutiti da će povećati ponudu od 20 milijardi eura od prije dva mjeseca.

No, bez jasnog plana koje financijske obveze London planira pokriti zaključak sastanka s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom jest tek to da je potrebno uložiti dodatni napor.

Na posljednjem europskom samitu u listopadu 27 čelnika napravilo je iskorak prema Londonu, odlučivši pristupiti “internim pripremama” za buduće pregovore o trgovinskom ugovoru s Velikom Britanijom.

Za drugu fazu čeka se ‘znatniji napredak’

No, upozorili su da će se toj drugoj fazi pregovora pristupiti tek kada se postigne “znatniji napredak” u vezi s trima glavnim pitanjima u pregovorima o uvjetima razlaza Velike Britanije i EU-a.

Te su tri teme bolno pitanje iznosa računa za Brexit, prava Britanaca koji žive u EU-u i građana EU-a koji žive u Velikoj Britaniji nakon razlaza planiranog krajem ožujka 2019. i posljedice izlaska za Irsku.

Dvadeset sedmorica na susretu na vrhu sredinom prosinca u Bruxellesu odlučit će hoće li dati odobrenje za početak druge faze pregovora s Londonom.

Izvor: Agencije