London vjeruje u intenziviranje razgovora o Brexitu

Theresa May ranije je rekla kako će od sada voditi sve pregovore s Evropskom unijom (EPA)

Britanski ministar za Brexit Dominic Raab u utorak će otputovati u Brisel, u pokušaju da podigne tempo razgovora o Brexitu s glavnim pregovaračem Evropske unije Michelom Barnierom, izvijestio je ured premijerke Therese May, prenosi Hina. 

“Na dnevnom redu bit će rješavanje nekoliko preostalih pitanja povezanih s povlačenjem Velike Britanije iz EU-a i nastavak pregovora o budućim odnosima”, saopćio je Downing Street. 

Velika Britanija će u četvrtak objaviti prvu iz serija tehničkih obavijesti kojima je svrha pomoći ljudima i kompanijama da se pripreme za scenarij ako ne dođe do dogovora.

Raab će, također, održati govor o tome kako Vlada planira ublažiti potencijalne rizike od napuštanja EU-a bez dogovora i osigurati kontinuitet i stabilnost.

May: ‘Ja ću voditi pregovore’

S druge strane, premijerka May ranije je rekla kako će od sada voditi sve pregovore s EU-om, dok se fokus Ministarstva za Brexit prebacuje na pripremu izlaska Velik Britanije iz Unije.

Posebni ured u kabinetu premijerke May imao je proteklih mjeseci sve veću ulogu u pregovorima o Brexitu, a njena izjava to samo formalno potvrđuje.

“Ja ću voditi pregovore s EU-om, a ministar za izlazak iz EU-a [Dominic Raab] istupat će u moje ime”, napisala je May u pismu Parlamentu.

“DExEU [ured za izlazak iz EU-a] će nastaviti voditi sve Vladine pripreme za Brexit, unutrašnje pripreme za scenarij sa i bez sporazuma, sve zakonodavne pripreme i pripreme za pregovore o provedbi pojedinosti iz budućeg okvira”, dodala je May.

Robbins sumnja kako će May pregovarati

Upitan o toj promjeni, savjetnik premijerke za evropske poslove Oliver Robbins rekao je da sumnja kako će May lično pregovarati s glavnim pregovaračem EU-a Michelom Barnierom.

“Glavni sagovornik gospodinu Barnieru biti će ministar [Raab]”, rekao je Robbins pred parlamentarnim odborom.

“Ono što premijerka misli jest i ono što je mislila cijelo vrijeme, da cjelokupnu strategiju ovih pregovora doživljava kao ličnu odgovornost, a sada i u bliskoj saradnji s ministrom”, zaključio je Robbins.

Bivši ministar za Brexit David Davis, koji je ranije ovog mjeseca dao ostavku, pošto je May najavila novu pregovaračku strategiju, vrlo je frustriran zbog rastućeg utjecaja ureda premijerke za pregovore, a posebno na Robbinsa, javljaju britanski mediji.

Izvor: Agencije