London znao za zlostavljanje osumnjičenih

Britanski špijuni bili su svjesni zlostavljanja zatvorenika, uključujući fizičke napade i lišavanje sna (Al Jazeera)

Britanski agenti u Afganistanu znali su da su američke kolege, poslije napada na gradove u SAD-u 11. septembra 2001. godine, zlostavljale osumnjičene za terorizam, ali im je bilo rečeno da ne reagiraju kako ne bi uvrijedili Washington, pokazuju objavljeni zaključci dvogodišnje istrage.

U okviru istrage utvrđeno je i to da su britanski špijuni učestvovaliu američkoj praksi “predaje” osumnjičenih, odnosno njihovom prebacivanju u treće zemlje bez ikakvog sudskog procesa, ali nema dokaza da su britanski agenti mučili osumnjičene, javio je Reuters.

Istragu je 2010. godine naložio britanski premijer David Cameron, kako bi se ispitalo da li su britanski agenti sarađivali sa stranim obavještajnim službama, uključujući američke, koje su optužene za maltretiranje zatvorenika u Afganistanu, Iraku i zatvoru Guantanamo na Kubi.

Dodatna istraga

Sudija Peter Gibson, koji je vodio istragu, pronašao je dokaze o tome da su britanski špijuni bili svjesni zlostavljanja zatvorenika, uključujući fizičke napade i lišavanje sna, ali je naglasio kako im je bilo rečeno da se ne miješaju.

“Velika Britanija nije se željela žaliti na maltretiranje zatvorenika, iz straha da ne poremeti odnose sa saveznicima”, navodi se u izvještaju.

Nakon što je, u okviru istrage, ispitano blizu 20.000 dokumenata, Gibson je rekao kako je utvrđeno 27 pitanja koja je potrebno dodatno istražiti.

Istraga nije došla do faze intervuiranja svjedoka i prikupljanja dokaza, jer je obustavljena 2012. godine do okončanja krivičnih istraga.

Velika Britanija je u novembru 2010. godine pristala platiti odštetu za 16 bivših zatvorenika u Guantanamu, zbog tvrdnji da su britanski špijuni znali za njihovo maltretiranje ili su u pojedinim slučajevima u njemu učestvovali.

Izvor: Agencije