Loša medicinska njega izbjeglica u Grčkoj

Odrasli migranti bez dokumenata imaju pristup samo hitnoj medicinskoj njezi (EPA)

Izbjeglice i migranti u Grčkoj ne primaju dovoljnu ili ikakvu medicinsku njegu za većinu zdravstvenih problema s kojima se suočavaju, te manje od pola trudnica ima pristup trudničkoj njezi, saopćeno je iz humanitarne grupe Ljekari svijeta.

Blizu 60.000 migranata i izbjeglica “zaglavljeno” je u Grčkoj, većinom u pretrpanim kampovima u lošim uvjetima. Više od pola ovogodišnjih 20.000 dolazaka čine žene i djeca, pokazuju podaci Ujedinjenih nacija.

Ljekari svijeta razgovarali su s više od 14.000 žena koje su posjetile klinike u Grčkoj tokom tri godine i otkrili da je manje od 47 posto njih imalo pristup prenatalnoj njezi prije nego što je ova organizacija intervenisala, izvještava Reuters.

Također su otkrili da je čak 72 posto zdravstvenih problema izbjeglica tretirano “neadekvatno” ili nikako.

Dok većina zemalja nudi neku vrstu medicinske njege, njen je kvalitet “upitan”, te se ne pridaje mnogo pažnje mentalnim zdravstvenim problemima, kazali su iz ove organizacije.

Teško do zdravstvene zaštite

Žene često nisu tražile medicinsku njegu jer nisu znale za svoja prava, zdravstveni sistem bio je prekomplikovan za njih ili su se plašile da će biti uhapšene ili diskriminisane. Ograničeni resursi i nedostatak pristupa uslugama poput prevođenja također su predstavljali praktične prepreke.

Tražioci azila u Grčkoj imaju slobodan pristup bolnicama i medicinskoj njezi, ali javni zdravstveni sistem, već pogođen dugogodišnjom ekonomskom krizom, teško se nosi s ogromnim brojem izbjeglica.

Odrasli migranti bez dokumenata imaju pristup samo hitnoj medicinskoj njezi, osim ako se smatraju “ranjivima”.

Nedostatak prenatalne njege, čija je svrha spriječiti i identifikovati stanja koja bi mogla naškoditi fetusu ili majci, povećava rizik od komplikacija tokom porođaja ili prenošenja bolesti poput HIV-a ili hepatitisa B, smatraju u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

Izvor: Agencije