Loša vremena za turizam u Tunisu

Nakon napada u Tunisu u petak, u kojem je ubijeno 38 osoba, tamošnji turizam, koji je veoma važna grana ekonomije, suočava se s mnogim izazovima. Vlasnici hotela tvrde da, uprkos nedostatku turista, neće zatvarati objekte.

Mohamed Becheur se suočava s najvećom krizom u karijeri. Njegova porodica posjeduje hotel “Imperial”, u kojem je ubijeno 38 turista. Mohamed je odlučan da hotel nastavi s radom, i to u znak sjećanja na poginule.

”U hotelu je ostalo još 50 turista. U slučaju da u narednim danima ostanemo bez gostiju, hotel će i dalje raditi”, rekao je vlasnik hotela.

Latifa Allioui radi kao konobarica u hotelu koji je otvoren prije 22 godine. Poznavala je žrtve napada. Kaže da se prema gostima hotela uvijek odnosi kao prema članovima porodice.

”Kada se desio napad, očajnički sam trčala od žrtve do žrtve provjeravajući jesu li živi. Gosti su nam bili poput članova porodice”, kazala je Latifa. 

Vratiti povjerenje turista

Iako je većina turista napustila hotel, mali broj njih je odlučio nastaviti s odmorom. Ipak, posljedice krvavog napada se osjećaju na svakom mjestu.

Lotfi Abud vlasnik je kočije koja mu je donosila dobru zaradu u turističkoj sezoni. Sada pokušava zaraditi nekoliko dinara kako bi prehranio porodicu.

”Turizam je uništen. Ovdje sjedim satima bez ijedne mušterije. Kod kuće imam petero djece. Loša vremena”, požalio se Lotfi.

A loša vremena su i za turizam u Tunisu. Za investitore poput Mohameda Becheura jedini način da se vrati povjerenje turista je da vlasti pojačaju sigurnost u cijeloj zemlji.

Ovo je težak trenutak za zemlju koja pokušava vratiti imidž mirne, prijateljske i turističke destinacije kako bi ojačala svoju ekonomiju. Sve je to upitno nakon napada u kojem su na plaži ubijeni turisti.

Izvor: Al Jazeera