Love vještice, istjeruju Netanyahua

Protiv izraelskog premijera otvorene su dvije istrage (Reuters)

Detalji o tome kako je Benjamin Netanyahu pokušao da kupi političku naklonost vlasnika uglednog izraelskog lista potresaju političku i medijsku scenu zemlje potvrđujući gotovo univerzalnu žeđ političara za kontrolom medija.

Kako se otkriva, premijer Netanyahu je godinama u više navrata tajno pregovarao sa vlasnikom i glavnim urednikom dnevnika Yediot Ahronot nudeći mu da u Knesetu progura zakon koji bi značajno oštetio poslovne interese njegovog velikog tržišnog rivala, najtiražnijeg nacionalnog lista Israel Hayom – pod uslovom da vlasnik Arnon Mozes, odustane od kritika premijera i pokušaja “rušenja” Netanyahuove vlade.

Da afera bude opasnija po premijera i njegovu moralnost, vlasnik Israel Hayoma kome je radio iza leđa je njegov politički patron, američki milijarder, magnat kazina i veliki donator republikanaca Sheldon Adelson.

Yediot Ahronot je decenijama dominirao tržištem izraelske štampe sve dok 2007. godine nije pokrenut Israel Hayom, list koji se besplatno deli i koji toliko navija za premijera da ga i na desnici nazivaju izraelskom Pravdom ili “megafonom jednog čoveka”.

Tajni deal trebalo je da pomogne Mozesu da oporavi novinu čiji su oglasni prihodi u padu i da premijeru obezbedi medijski spokoj. Teški pregovori bi na kraju ostali zatrpani negde u tajnim koridorima jerusalimske politike da susrete Netanyaua i Mozesa nije snimila – policija.

Otvorene dvije istrage

Državni tužilac Avichai Mendelbilt je još pre devet meseci bio upoznat sa kompromitujućim sadržajem tajnih pregovora, ali je tek nedavno odobrio da se preliminarna ispitivanja pretvore u opsežnu kriminalnu istragu, iako optužnica zasad nije podignuta. Očito je da je tužilaštvo ovaj slučaj obavilo velom tajnosti kako bi sprečila da premijer preduzme korake koji bi ometali istragu.

Konačno su protiv Netanyahua otvorene dve istrage. Prva, oko skupih poklona koje su premijer i njegova porodica dobijali od bogatih biznismena, za koje se pretpostavlja da su za uzvrat očekivali političke ustupke.

Tužilac Mendelbilt je drugu samo najavio ne otkrivajući detalje, ali za njih se pobrinula TV stanica Kanal 2 koja je prva izvestila o sumnjivom premijerovom političko-medijskom mešetarenju.

Mozes se navodno složio da pomogne Netanyahuu da ostane na vlasti ukoliko premijer izgura zakon koji će zabraniti besplatnu distribuciju Israel Hayoma, zatražiti da bude prodat i time značajno smanjiti njegovu konkurentnost.

“Ukoliko se Vi i ja složimo oko zakona protiv Israel Hayoma, učiniću sve što mogu da obezbedim da budete ovde (u uredu premijera) koliko god želite. Spreman sam da Vam pogledam u oči i kažem da oko toga nema neizvesnosti”, citira Kanal 2 deo jedne od konverzacija koje su sada postale predmet policijske istrage pod imenom “Slučaj 2.000”.

Istražioci su došli do tajnih snimaka dva susreta, ali pretpostavlja se da ih je u rasponu od 2009. godine bilo znatno više. Ko je posredovao u organizovanju susreta takođe je predmet istrage.

Opozicioni Haaretz piše da je sastanke inicirao Netanyahu i da su pregovori bili “teški i užareni”. Tokom jedne konverzacije, koju je po premijerovom zahtevu snimio tadašnji šef njegovog kabineta Uri Harow, Mozes je pretio da će “uprljati” Netanyahua ukoliko ne obezbedi izglasavanje zakona uperenog protiv Israel Hayoma.

Snimak je otkriven tokom istrage protiv Harowa koji je bio osumnjčen za konflikt interesa. Policija je tada zaplenila njegov mobilni telefom, lični kompjuter i razna dokumenta.

Lični izbor novinara

Pregovori premijera i novinskog magnata su, tvrdi se, bili usaglašeni 2014. Po postignutom dogovoru, Netanyahu bi lično odabrao nekoliko novinara koji bi o njemu pisali pozitivno u Yediot Ahronotu i drugim listovima iz Mozesove novinske grupacije. Vlasnik je obećao da će ih odmah zaposliti i da će obezbediti da povoljan tretman premijera bude konstantan, naravno pod uslovom da anti Israel Hayom zakon prođe.

Prema Haaretzu, Netanyahu je rekao da je spreman da progura zakon, da mora da se konsultuje sa drugim političarima i da će pokušati da dogovor realizuje posle kampanje za parlamentarne izbore 2015. godine.

Yediot Ahronot je međutim tokom te kampanja aktivno podržavao lidera opozicione Cionističke unije Isaaca Herzoga.

Šta se dogodilo? Zašto je sporazum propao?

Netanyahu i Mozes već su se suočili sa istražiocima. Premijer tvrdi da se radi o politizovanom “lovu na veštice”, a potom se oglasio jednim saopštenjem koje je gotovo identično njegovim demantijama afere oko poklona: “Ispostaviće se da su svi ovi takozvani skandali ništa. To važi i za optužbe iznete ovde – neće biti ničega jer nema ničega”.

Nije ovo prvi put da se neki izraelski premijer našao u središtu afere. Netanyahuov prethodnik Ehud Olmert nalazi u zatvoru gde izdržava kaznu od 19 meseci zbog primanja mita i opstrukcije pravde u vreme kada je bio gradonačelnik Jerusalima.

Nije ovo ni prvi put da se Netanyahu sumnjiči. Tokom prvog mandata uspeo je da izbegne optužbe oko kriminalne zavere koja se ticala pokušaja da koristeći svoj uticaj postavi glavnog tužioca u zamenu za političke usluge. Policija je 2000. predlagala da se protiv Netanyahua i njegove supruge Sare podigne optužnica na osnovu evidencije da su za sebe zadržavali zvanične poklone koji pripadaju državi, ali slučaj je odbačen zbog nedovoljno dokaza.

Mozes se ne izjašnjava, a njegovi advokati kažu da ne mogu da pričaju dok istraga traje.

Političke kombinacije

Ispostavlja se i da je vlasnik Yadiot Ahronota godinama umešan u političke kombinacije. Pre jedne decenije pokušao je da spreči imenovanje glavnog sudije. Tvrde da je tokom izbora 2015. uticao da Cionistička unija ne napada Yesh Atid, centrističku stranku koju predvodi bivši novinar Yair Lapid i kojoj najnovija ispitivanja javnog mnenja u Izraelu daju značajnu prednost u odnosu na Netanyahuov desničarski Likud.

I dok funkcioneri Ministarstva pravde, visoki funkcioneri policije i tužilaštvo jednoglasno procenjuju da je dogovor koji je Netanyahu nudio Mozesu nedvosmislena korupcija, pravni eksperti smatraju međutim da njihovi razgovori ne mogu da imaju bilo kakve kriminalne implikacije.

U međuvremenu se nastavlja i istraga oko poklona koje su Netanyahu i članovi njegove porodice godinama primali od bogatih biznismena, mahom Amerikanaca jevrejskog porekla među kojima je i Ron Loder, dugogodišnji premijerov prijatelj, magnat kozmetike, koji je priznao da je plaćao putovanja premijerovom sinu Yairu i da je Netanyahuu kao poklone davao skupe cigare, šampanjac i odela.

Premijer je već u dva navrata više sati odbacivao sumnje da je po sredi mito i branio se da je poklone dobijao od bliskih ljudi koji su slučajno milioneri ili milijarderi. Sada je pred istražitelje morala da izađe i supruga Sara koja je već suočena sa mogućom optužnicom da je državne fondove nelegalno koristila za adaptaciju porodične kuće.

“Situacija u kojoj stil života izabranom zvaničniku godinama, van očiju javnosti, plaćaju bogati ljudi, jeste kršenje poverenja. U svakoj normalnoj zemlji Netanyahu bi već podneo ostavku”, piše opozicioni Haaretz. “Jedino ostaje pitanje: da li glavni tužilac ima dovoljno hrabrosti da optuži aktuelnog premijera?”

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera