LP: Chelsea izborio nastavak uprkos porazu

Švicarci su, u sklopu petog kola grupe E, sa 1:0 na svom terenu savladali engleske Chelsea, a gol odluke postigao je Salah u 87. minuti (EPA)

Engleski Chelsea šesti je učesnik osmine finala Lige prvaka, te je jedini klub koji je izborio prolazak dalje nakon utakmica petog kola igranih u utorak. Zanimljivo je kako su “Plavci” do tog rezultata stigli uprkos porazu od 0:1 na gostovanju u Baselu.

Ovim rezultatom tim iz Londona se pridružio Barceloni, madridskim Atleticu i Realu, Bayernu i Manchester Cityju koji su još ranije osigurali prolazak u nastavak takmičenja.

No, kako su Steaua i Schalke 04 u drugom susretu grupe E odigrali 0:0, Chelsea je osigurao jedno od prva dva mjesta koja vode među 16 najboljih. Naime, Chelsea je vodeći s devet bodova, slijede Basel s osam i Schalke sa sedam, ali kako u posljednjem kolu Schalke i Basel igraju međusobno, nemoguće je da oba ta kluba preteknu Chelsea.

Strijelac jedinog gola na utakmici u Baselu bio je Mohamed Salah (87).

Arsenal je pobjedom na svom terenu protiv Marseillea (2:0) stigao nadomak prolaska dalje u grupi F. Oba gola na utakmici postigao je Jack Wilshere (1, 65). Arsenal sada ima 12 bodova, tri više od Borussije iz Dortmunda i Napolija.

Iznenađenje u grupi G

U odličnoj utakmici u Dortmundu, prošlosezonski finalist Borussia zadržao je šanse za prolazak dalje pobjedom 3:1 protiv Napolitanca. Golove za Borussiju postigli su Marco Reus (10, penal), Jakub Blaszczykowski (60) i Pierre-Emerick Aubameyang (78), dok je jedini strijelac za Napoli bio Lorenzo Insigne (71).

U posljednjem kolu igraju Napoli – Arsenal i Marseille – Borussia, za prolazak dalje Arsenalu je dovoljan i bod, te svaki poraz manji od tri gola razlike, ili neuspjeh Borussije u Marseilleu. Borussia će dalje u slučaju bilo kakve pobjede, dok je u najtežoj poziciji Napoli koji protiv Arsenala mora ostvariti bolji rezultat nego Borussia protiv Marseilla koji još nije osvojio niti bod.

Veliko iznenađenje dogodilo se u grupi G u kojoj je bečka Austria odigrala 1:1 na gostovanju kod Porta. Gosti su poveli preko Romana Kienasta (11), a poravnao je Jackson Martinez (48). Ranije su Zenit i Atletico igrali 1:1, pa je Atletico, koji je osigurao prvo mjesto u skupini, sada na 13 bodova, slijedi Zenit sa šest, Porto ima pet, a Austria dva.

Milan i Ajax ostali su igri za drugo mjesto u grupi H iza Barcelone zahvaljujući pobjedama protiv Celtica, odnosno Barcelone. Milan je u Glasgowu nadigrao škotskog prvaka sa 3:0 golovima Kake (13), Cristiana Zapate (49) i Marija Balotellija (60), dok je Ajax na svom terenu svladao Barcelonu sa 2:1.

Golove za Holanđane postigli su Thulani Serero (19) i Danny Hoesen (42), dok je na 2:1 smanjio Xavi (49, penal). Barcelona je vodeća sa 10 bodova, drugi Milan ima osam, a treći Ajax sedam, dok je posljednji Celtic s tri boda ostao bez izgleda čak i za Europsku ligu. U posljednjem kolu sastaju se Milan i Ajax koji će u izravnom dvoboju odlučiti o drugom putniku u osminu finala iz ove skupine.

Izvor: Agencije