LP: Chelsea postigao šest golova i ispao

Gary Hooper je u 21. minuti doveo Celtic u vodstvo (Getty Images)

Poznati su i posljednji putnici u osminu finala nogometne Lige prvaka – to su Juventus, Celtic i Galatasaray, dok se aktualni evropski prvak Chelsea oprostio od odbrane naslova, javlja Hina.

“Plavci” su tako postali prvi klub u historiji elitnog nogometnog takmičenja Starog kontinenta koji je nakon osvojenog naslova u idućoj sezoni ispao već u grupnoj fazi.

Najviše pažnje izazvala je utakmica u Donjecku, gdje je Juventus pobijedio Šahtar 1:0 autogolom Kuchera u 56. minuti i osvojio prvo mjesto u grupi.

Šahtar, usprkos porazu, ide dalje, no Ukrajinci su propustili veliku priliku osvojiti prvu poziciju, a za to im je trebao tek bod.

Reprezentativac Hrvatske Darijo Srna je odigrao svih 90 minuta za Šahtar, Eduardo da Silva je zamijenjen u poluvremenu, a Crnogorac Mirko Vučinić je na terenu proveo 88 minuta.

Ovakvim raspletom najviše je izgubio Chelsea, kojem je za prolaz trebala pobjeda Šahtara.

Chelsea je na Stamford Bridgeu deklasirao Nordsjelland 6:1 i čekao dobre vijesti iz Ukrajine, no one nisu stigle.

Strijelci za “Plavce” bili su David Luiz (39-11m), Fernando Torres (45, 56), Gary Cahil (52), Juan Mata (63) i Oscar (71), a za goste John (46).

U prvom poluvremenu holandski sudija Bas Nijhuis je dosudio čak tri penala, no prva dva nisu realizirana.

Kod rezultata 0:0 u 32. minute je promašio danski veznjak Nicolai Stokholm, a tri minute kasnije i veznjak Chelsea Eden Hazard. Uspješan je bio tek David Luiz u 39. minuti.

U redovima danskog prvaka utakmicu je započeo Ivan Runje, no zbog ozljede je izašao iz igre u 9. minuti, dok je Mario Tičinović ušao u igru u 65. minuti.

Sigurni Bayern

Bayern je u dvoboju F grupe u Minhenu pobijedio BATE Borisov 4:1 i osigurao prvo mjesto u grupi. Hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić nije nastupio za bavarski sastav.

Golove za Bayern postigli su Mario Gomez (22), Thomas Muller (54), Xherdan Shaqiri (66) i David Alaba (84), a za BATE Egor Filipenko (89).

U drugom susretu Valencia je na gostovanju pobijedila Lille 1:0 golom Jonasa (36-11m).

Dalje ide i Valencia, dok BATE seli u Evropsku ligu.

U grupi G Barcelona je i prije zadnjeg kola osigurala prvo mjesto, pa je Tito Vilanova protiv Benfice odmarao šestericu prvotimaca (Iniesta, Xavi, Mascherano, Pedro, Fabregas, Alba), ali ne i Lionela Messija, koji je lovio rekord Gerda Mullera.

Messi nije uspio, jer je utakmica završila bez golova, što Portugalcima nije bilo dovoljno za prolaz, jer je Celtic u dramatičnom dvoboju pobijedio Spartak 2:1 i izborio prolaz dalje.

Golove za škotskog prvaka postigli su Hooper (21) i Commons (82-11m), dok je strijelac za goste bio Ari (39).

U grupi H Cluj je na Old Traffordu pobijedio Manchester United 1:0, no ipak je ispao, jer je Galatasaray kao gost pobijedio Bragu 2:1.

United je osigurao prvo mjesto u grupi i prije ovog kola, pa je Alex Ferguson izveo “šaren” sastav, jer ga u nedjelju očekuje veliki gradski derbi protiv Manchester Cityja.

Osmina finala Lige prvaka na programu je sredinom februara iduće godine.

Tabela: 

Grupa E: 1. Juventus 12, 2. Shakhtar 10, 3. Chelsea 10, 4. Nordsjaelland 1.

Grupa F: 1. Bayern 13, 2. Valencia 13, 3. BATE 6, 4. Lille 3. 

Grupa G: 1. Barcelona 13, 2. Celtic 10, 3. Benfica 8, 4. Spartak 3.

Grupa H: 1. Manchester United 12, 2. Galatasaray 10, 3. Cluj 10, 4. Braga 3.

Izvor: Agencije