LP: PSG čeka Barcu, Bayern u gostima Portu

PSG je pokazao da može pobijediti Barcelonu, kazao je Matuidi (Getty Images)

Nogometaši Paris Saint-Germaina i Barcelone će večeras u Parizu odigrati prvu utakmicu četvrtfinala Lige prvaka, dok u drugom duelu Porto dočekuje minhenski Bayern.

Duel između PSG-a i Barcelone bit će repriza četvrtfinala iz 2013. godine, kada je katalonski tim slavio zbog pravila gola u gostima, prenosi Tanjug.

Isti rivali sastali su se i ove sezone u grupnoj fazi, kada je PSG pobijedio na Parku Prinčeva sa 3:2, dok je Barcelona bila bolja na Nou Campu sa 3:1.

Parižani su posljednji put u polufinalu Lige prvaka bili prije tačno 20 godina, kada ih je eliminirao Milan ili, preciznije rečeno, Dejan Savićević, a duel protiv Barcelone dočekuje nakon osvajanja Liga kupa i pobjede nad Bastijom od 4:0.

Ekipa Laurenat Blanca bit će oslabljena neigranjem prve zvijezde i nekadašnjeg napadača Barcelone Zlatana Ibrahimovića zbog suspenzije, kao i Marca Verratija, dok su povrijeđeni David Luiz i Thiago Motta.

“Već smo pokazali da možemo da igramo i pobijedimo Barcelonu. Imamo dosta problema sa povredama igrača i morat ćemo da damo 150 posto svojih mogućnosti”, rekao je vezista Blaise Matuidi.

Niz Barcelone

S druge strane, Barcelona je osmi put u nizu među osam najboljih timova Evrope, a trenera Luisa Enriqea raduje odlična forma njegovog tima i prvo mjesto u Primeri, koje nije ugrozio ni remi minulog vikenda protiv Seville.

“Moramo greške da svedemo na minimum. PSG je kvalitetan tim, što je dokazao protiv Chelseaja. Vrebat će svoju šansu i veoma su opasni”, rekao je Brazilac Adriano.

Jedan od glavnih kandidata za osvajanje Lige prvaka Bayern imat će, uvjetno rečeno, lakši zadatak protiv Porta, iako će na Dragau biti lišen usluga Arjena Robbena, Francka Riberyja i Bastiana Schweinsteigera.

“Bayern ima dosta kvalitetnih igrača u timu i to ne smije biti opravdanje. Favoriti smo i to moramo dokazati”, rekao je direktor Karl-Heinz Rummenigge.

Trener Porta Julen Lopetegui rekao je da zavidi kolegi pepu Guardioli, pošto je nekolicinu igrača odmarao za vikend.

“Bayern je odmarao dosta nogometaša, jer ima veliku prednost. Morat ćemo se osvježiti i pokušati parirati jakom timu”, rekao je Lopetegui.

Utakmice na Dragau i Parku prinčeva igraju se u standardnom terminu od 20:45 sati.

Izvor: Agencije