Lubitz na dan pada vježbao kako srušiti avion

U nesreći koja se desila u martu poginulo je 150 osoba (Reuters)

Andreas Lubitz, kopilot osumnjičen za namjerno rušenje aviona kompanije Germanwings, čime je smrtno stradalo 150 ljudi, na prethodnom letu vježbao je kako srušiti letjelicu, objavio je danas njemački list Bild.

Tužitelji smatraju kako je Lubitz (27), kopilot na letu od Barcelone za Dizeldorf, 24. marta zaključao pilota van kokpita i srušio avion.

Bild, navodeći izvor blizak francuskoj agenciji BEA, koja istražuje ovaj slučaj, piše da je kopilot istog dana kada se nesreća dogodila vježbao kako srušiti avion, kontrolirano ga spuštajući bez razloga, prenosi agencija Reuters.

Lubitz je patio od teške depresije, a pregledom računara u njegovom stanu ustanovljeno je da je, uoči nesreće, koristio internet kako bi istražio na koji bi način mogao izvršiti samoubistvo, navodi britanska agencija.

Dokazi iz crnih kutija

Krajem aprila njemački ministar saobraćaja Alexander Dobrindt kazao je kako detaljni pregled dvije crne kutije iz aviona Germanwingsa koji se srušio u francuskim Alpama jasno dokazuje da je kopilot namjerno srušio letjelicu.

“Sad je savršeno jasno da je 27-godišnji kopilot Andreas Lubitz namjerno aktivirao komande”, izjavio je Dobrindt na sastanku parlamentarnog odbora za saobraćaj u Berlinu.

“Lubitz je namjestio brzinu i smjer. I uređaj za snimanje zvuka, kao i onaj za registriranje podataka o letu koji ‘uvjerljivo ukazuju’ na njegovu kompetentnost i prisebnost.”

Izvor: Agencije