Lukač: Američki instruktori obučavat će specijalce iz RS-a

Oružje je nabavljeno za naoružavanje policije (Reuters)

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska (MUPRS) Dragan Lukač izjavio je danas da nije istina da će neko od ruskih specijalaca, operativaca ili bilo ko iz te zemlje učestvovati u obuci Specijalne jedinice policije RS-a ili nekih drugih pripadnika MUP-a RS-a.

“Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti niti postoje namjere da oni rade obuku sa specijalnim jedinicama MUPRS-a ili policijom RS-a”, tvrdi Lukač.

Potvrdio je da će, kao i ranijih godina, obuke sa “specijalcima RS-a” raditi njihove kolege iz Amerike, kao i evropskih policija.

Lukač je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da MUPRS nabavlja oružje, 2.500 pušaka iz srbijanske ‘Zastave’, u vrijednosti približno 960.000 dolara, jer je naoružanje koje imaju zastarjelo.

Nije bilo nabavke oružja

“Problem MUPRS-a je to što se proteklih godina nije radilo na nabavci opreme”, rekao je Lukač.

Nove puške, koje će biti dopremljene policiji RS-a, bit će, kaže, podijeljene policijskim stanicama i na raspolaganju pripadnicima policije RS-a u slučaju potrebe i za intervencije.

Najaktuelnije pitanje prethodnih dana u Bosni i Hecegovini, kojim su se pozabavili i strani mediji, jest kupovina 2.500 automatskih puški za potrebe policije bh. entiteta Republika Srpska. Dokumenti iz septembra prošle godine pokazuju da su puške naručene u Srbiji, piše bh. portal Klix.

Odluku o nabavci naoružanja za MUPRS donijela je Vlada tog entiteta na sjednici 20. septembra. Tada je donesen zaključak o potrebi naoružanja i municije za policiju u Republici Srpskoj te odobreno da se kupi naoružanje u vrijednosti 967.284,62 dolara.

Sve troškove, koji uključuju uvoz, carinu, PDV, špediciju, transport i ostalo, snosi Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.

‘Zastava oružje’

Tako je MUPRS naručio automatske puške MO5E1 kalibra 7,62 mm, i to 1.500 komada, te automate M92 kalibra 7,62 mm (također 1.000 komada).

U izjavi MUPRS-a navedeno je da će oružje koristiti u vlastite operativne svrhe te da će biti krajnji korisnik opreme, odnosno da oružje neće koristiti za aktivnosti vezane za hemijsko, biološko ili nuklearno oružje.

Također, MUPRS se obavezao da neće izvoziti kupljeno oružje ili ga na neki drugi način preprodavati bez saglasnosti nadležnih institucija.

Oružje je naručeno u kompaniji “Zastava oružje” iz Kragujevca, a rok isporuke je 1. i 2. mart 2018.

Izvor: Agencije