Lukač: Sva policija RS-a na nogama

U akciji Ruben, koja je počela jučer, policija bh. entiteta Republika Srpska privela je 31 osobu i pretresla 32 lokacije.

Ministar policije tog entiteta Dragan Lukač kazao je da će njih 11 biti predano Specijalnom tužilaštvu, dok će ostali biti pušteni tokom dana.

Lukač je rekao novinarima da je policija pretrese obavila na osnovu informacija da bi se na tim mjestima moglo nalaziti oružje i pojedinci koji vrbuju ljude za odlazak na strana ratišta.

Informacije su, kaže, dobili od policijskih i drugih partnerskih službi.

Tokom akcije zaplijenjeno je oružje, pancirke, zastave s arapskim natpisima i propagandni materijal.

Reporterka Al Jazeere Nataša Krstin javila je da ministar nije iznio pojedinosti o akciji, niti je rekao o kojim je partnerskim službama riječ.

Navodi o zastrašivanju

“Navodi da je nakon napada u Zvorniku Policija RS podigla nivo pripravnosti, svi su policajci na nogama, ne mogu sedeti, kako kaže, skrštenih ruku i čekati novi napad”, javila je Krstin.

”Upozorio je sve one koji pokazuju ekstremno ponašanje da će ih policija nadgledati 24 sata dnevno da bi sprečili ono što su namerili bez obzira na veorispovest i nacionalnost.”

Krstin javlja da je, prema Lukačevim navodima, u slučaju 11 uhapšenih pronađeno oružje i propagandni materijal.

Devetnaest drugih uhapšenih će biti pušteno jer su informacije protiv njih bile nedovoljno tačne.

Kod njih nije pronađeno oružje niti išta što bi ukazalo na to da su povezani s ljudima koji šalju osobe na strana ratišta i koji bi mogli biti prijetnja bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Nakon hapšenja, načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković optužio je MUP RS-a za zastrašivanje Bošnjaka, a sugrađani nekih od uhapšenih osoba kazali su za Al Jazeeru da žive u strahu.

”Svi građani RS-a bilo koje nacionalnosti nemaju razloga da budu uznemireni. Policija radi svoj posao. Mi moramo da izvršimo pretres na svim lokacijama i prema svim licima za koje imamo informacije i saznanja da mogu da posjeduju nelegalno oružje i da izvrše bilo kakav ekstremistički napad i ugroze bilo koga u Republici Srpskoj i mislim da to svima treba da bude jasno”, rekao je Lukač.

Petrović da prijavi prijetnje ‘po proceduri’

Lukač nije želio da komentariše slučaj Obrena Petrovića, dobojskog gradonačelnika koji je u intervjuu za Al Jazeeru rekao da Bošnjaci i Hrvati u tom gradu žive u strahu te da je informisao policiju da mu je prijećeno smrću.

”[Direktor Policije RS-a Gojko] Vasić je rekao da postoji jasna procedura na koji način se pretnje ove vrste predaju policiji. Pozivaju Petrovića da po propisanoj proceduri ovo prijavi policiji i objasni šta misli kada kaže da bi u Doboju mogla pasti mrtva glava”, javila je Krstin.

“Taj problem policija nije proizvela i nije u stanju da ga riješi. Taj problem proizvode političari koji bez saglasnosti građana vuku pojedine poteze. Mi samo možemo da se obavimo posljedicama. Ja pozivam građane na mir toleranciju međusobno uvažavanje i poštovanje. Mi imamo zadatak da svaki oblik nacionalne netrpeljivosti i govora mržnje istražimo, procesuiramo, a dalje od toga ne možemo”, rekao je Vasić.

Vijeće ministara traži informaciju o hapšenjima

Vijeće ministara BiH zadužio je danas Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da hitno pripreme informaciju o hapšenjima u Republici Srpskoj sa sigurnosnog i aspekta ugrožavanja ljudskih prava, kako ove akcije ne bi ugrozile povratak i bezbjednost građana.

U Stranci demokratske akcije (SDA) održan je hitan sastanak zbog pretresa kuća i hapšenja bošnjačkih povratnika u RS-u.

U SDA ponavljaju da se zalažu za bezrezervnu borbu protiv ekstremizma i terorizma, ali na zakonom propisan način.

”To podrazumijeva da mora postojati jasna sumnja na nedozvoljenu aktivnost, pa onda i uključenost i koordinacija s državnim strukturama za provođenje zakona”.

Izvor: Al Jazeera