Lukoil napušta Baltik zbog antiruskog raspoloženja

Na ime prodaje imovine, kompanija Lukoil je prošle godine pribavila 1,86 milijardi dolara (Reuters)

Ruska naftna kompanija Lukoil saopštila je da će prodati svoju preostalu imovinu u Litvaniji i Latviji zbog, kako navodi, raširenog antiruskog raspoloženja u tim zemljama.

Izvršni direktor Lukoila, Vagit Alekperov, rekao je za televiziju Russia 24 da kompanija ne planira širenje mreže benzinskih pumpi u Evropi, već će se fokusirati na istraživanje i proizvodnju nafte, prenosi Russia today.

Lukoil je u junu prodao svoju estonsku filijalu Lukoil Esti estonskoj kompaniji Olerex, a prošle godine prodao je svoje pumpe u Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Ukrajini.

Na ime prodaje imovine, kompanija je prošle godine pribavila 1,86 milijardi dolara.

Dobro poslovanje

Lukoil je, prema procjeni Forbesa, najveća privatna kompanija u Rusiji, a sredinom 2000-ih bio je najveći proizvođač nafte u toj zemlji, dok je sada ispred njega samo Rosnjeft.

Alekperov je u septembru izjavio da će Lukoil dobro poslovati čak i ako cijena nafte padne ispod 30 dolara za barel.

Od ljeta 2014, cijene nafte izgubile su više od 60 posto vrijednosti.

Tokom ljeta analitičari su predviđali da bi se cijene nafte do kraja godine mogle približiti granici od 40 dolara po barelu, ali zaronile su još niže.

Trenutno se kreću između 35-37 dolara.

Naftne kompanije i zemlje izvoznice crnog zlata, čiji državni budžeti uveliko ovise o cijenama ovog energenta s pravom misle kako gore od ovog ne može.

Međutim, analitičari upozoravaju – sljedeće godine cijene nafte mogle bi se spustiti na, donedavno nezamislivih, 20 dolara po barelu.

Izvor: Agencije