Luksemburg našao način da privuče bogataše

Iako svjetski lideri polako staju ukraj utajivačima poreza, Luksemburg je našao način kako da pomogne bogatašima. Ne da ga utaje, ali kako da odgode plaćanje.

Izvana naizgled kamena kuća, kao galerija, a iznutra pravi zatvor. Iako se odrekao čuvanja bankarske tajne, Luksemburg je našao novi način kako da privuče bogate klijente. Ovo je sigurna kuća, skladište za pohranjivanje umjetničkih djela, plemenitih metala i – 700 hiljada boca vina.

No, njena privlačnost leži u tome što, ko god ovdje zaključa svoje blago, na njega ne plaća ni porez, ni carinu. Neki bi rekli savršeno mjesto za utaju poreza.

Drakonske mjere

Predmeti iz trezora mogu mijenjati vlasnike i biti prodavani, ali sve dok ostaju tu vlasnici izbjegavaju plaćanje poreza od 5 do 27 posto, zavisno od zemlje Unije.

Onda i ne čudi činjenica da je 60 posto skladišnog prostora zakupljeno i prije zvaničnog otvaranja.

Mjere sigurnosti su drakonske. Kuća Le Freeport Luxembourg velika je poput tri fudbalska igrališta. Zidovi su napravljeni od armiranog betona i čelika, a vrata su teška nevjerovatnih sedam tona. Carinici će provjeravati svaku pošiljku, da ne bi sadržavala drogu ili oružje.

Ovakve zone postoje i van Evropske unije. Naprimjer u Singapuru, ali i u Ženevi, gdje ovakva kuća zauzima prostor veličine 22 nogometna igrališta, sedam puta veće od ove u Luksemburgu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera