Lukšić: Ne stojim iza afere ‘Snimak’

Potpredsjednik Vlade Crne Gore i šef diplomatije Igor Lukšić odbacio je danas navode da stoji iza afere “Snimak”, kako bi se obračunao sa neistomišljenicima u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Lukšić je na konferenciji za novinare, komentirajući navode poslanika Demokratskog fronta Vladisava Bojovića da stoji iza izlaska u javnost ove afere, kazao: “Kada imate neku vrstu kafanskog trača, kao i one iz Demokratskog fronta koji su zaduženi za spinovanje tih tračeva, onda ne možete dobiti proizvod koji se može nazvati drugačije nego što je glupost”.

Afera “Snimak” vezana je za objavljivanje audiosnimaka sa sjednica organa DPS-a na kojima je govoreno o upotrebi državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno zapošljavanju po partijskoj pripadnosti uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Negirane optužbe

Tim povodom formiran je i skupštinski Anketni odbor, koji je saslušao više državnih i funkcionere DPS-a, i koji će reuzultate istrage u formi izvještaja uputiti Skupštini na glasanje.

Međutim, izvještaj je predmet spora opozicije i vlasti. Prvi smatraju da je istraga dokazala krivicu dužnosnika vladajućeg DPS-a za zloupotrebu državnih resursa u predizborne svrhe, dok u toj stranci to negiraju.

Novinarka Al Jazeere Milica Marinović kazala je da je tokom istrage saslušano 17 funkcionera DPS-a, uključujući i lidera te stranke Mila Đukanovića.

“Svi oni su negirali optužbe da su zloupotrebljavali državne resurse u predizborne svrhe i kazali su da se ta partija pošteno i zakonski borila na parlamentarnim izborima 2012”, izvijestila je Marinović.

Sve je počelo s transkriptima audiosnimka sa zasjedanja DPS-a koje je objavio dnevni list Dan.

“U Demokratskoj partiji socijalista cijeli slučaj komentarišu kao medijsku manipulaciju koju je organizovao dnevni list Dan, koju su, kako je to kazao na prošlom ispitivanju lider DPS-a Milo Đukanović, potpomogle vojno-obavještajne službe iz Srbije”, dodala je novinarka Al Jazeere. 

U prijedlogu izvještaja koji je dostavljen članovima Anketnog odbora, a koji su uradili predsjednik Koča Pavlović i pravni savjetnik odbora Veselin Radulović, predlaže se da se kompletna dokumentacija tog skupštinskog tijela dostavi Vrhovnom državnom tužilaštvu (VDT), kako bi utvrdilo da li postoje sumnje u činjenje krivičnih dijela, prenose Vijesti.

Nezakonito zapošljavanje

“Tražimo da se Tužilaštvu dostave izjave svih lica koja su saslušana pred Anketnim odborom kako bi Tužilaštvo iste uporedilo sa sadržajem snimaka sa sjednica DPS-a i kako bi na osnovu toga zaključilo da li u radnjama ovih lica ima elemenata krivičnog djela davanje lažnog iskaza, te kako bi navode tih lica koristilo u postupku koji je Tužilaštvo pokrenulo”, navodi se u prijedlogu zaključaka koji su dostavili Pavlović i Radulović.

U izvještaju se konstatira da su državne institucije tokom izborne kampanje nezakonito zapošljavale pripravnike na osnovu partijske pripadnosti, a funkcioneri Demokratske partije socijalista su to ohrabrivali.

Najjača parlamentarna stranka, kako se navodi, pokušavala je da opstruira istragu zloupotreba državnih resursa, a u tome su joj pomagali čelnici većine državnih institucija, koji poslanicima nisu dostavljali potrebne informacije.

U izvještaju koji je dostavljen članovima odbora navodi se da su državne institucije ignorisale zahtjeve tog skupštinskog tijela za dostavljanje potrebne dokumentacije i tako direktno opstruirale istragu. Na zahtjeve odbora da im se dostave informacije, kako se navodi, odgovorilo je samo 30 posto institucija, prenose Vijesti.

Zbog toga se u predloženim zaključcima zahtijeva pokretanje postupka protiv funkcionera koji su ignorisali zahtjeve Parlamenta, prije svega ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, koji nije želio dostaviti podatke bez odluke Anketnog odbora.

Izvor: Al Jazeera i agencije