Lukšić odustao od kandidature za generalnog sekretara UN-a

Lukšić smatra da će se budući generalni sekretar suočiti sa mnogim izazovima u svom poslu (Reuters)

Kandidat Vlade Crne Gore za Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) Igor Lukšić obavijestio je predsjednika Generalne Skupštine UN-a Mogensa Lykketofta i predsjednika Vijeća sigurnosti UN-a Ramlan Bin Ibrahima da povlači svoju kandidaturu za mjesto generalnog sekretara, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), javlja Anadolija.

Lukšić je, kako se dodaje, u pismu visokim predstavnicima UN-a istakao da mu je bilo veliko zadovoljstvo da učestvuje u procesu u kojem je dobio priliku da na transparentan način ponudi konkretne mjere i inovacije za unapređenje operativnosti UN-a.

On je iskazao zadovoljstvo što je platforma, koju je predstavio, bila zapažena tokom kampanje i razmatrana sa posebnom pažnjom. 

Guterres ima najveću podršku

“Lukšić je ukazao da će se sljedeći generalni sekretar, imajući u vidu složenost međunarodnog konteksta, suočiti sa zahtjevnim zadatkom kako bi se osiguralo da sistem UN-a bude prikladan za tu svrhu. Multilateralni program je znatno poboljšan uz postojanje značajnog broja istaknutih međunarodnih sporazuma i rezolucija”, saopšteno je iz MVPEI.

Kandidat za mjesto novog generalnog sekretara UN-a Portugalac Antonio Guterres je dobio do sada najveću podršku. Odmah iza Guterresa, nalazi se bivši šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić.

Jedina žena među vodećim kandidatima, prema rezultatima drugog kruga glasanja, jeste Suzana Malkora.

U trci su još i bivši šef makedonske diplomatije Srđan Kerim, Natalija German iz Moldavije, Novozelanđanka Helen Clark, Slovak Miroslav Lajčak i Kostarikanka Kristijana Figeres.

Izvor: Agencije