Oglasi

Luksuzne teretane sve praznije

Neke kompanije, umjesto radne snage, koriste tehnologiju, izbacili su džakuzije i solarij, a uveli treniranje s video-instruktorom.

Na tržištu fitnes klubova vodi se ogorčena bitka. Niskobudžetne teretane, zahvaljujući tehnologiji i ušetedama, imaju sve veću posetu.
Sa druge strane, poslovanje mnogih luksuznih objekata sve više dolazi u pitanje.

Povećanje broja inovacija u niskobudžetnim teretanama smanjuje troškova rada i članarine. Jak udarac za poslovanje luksuznih klubova.

Iako one imaju široku lepezu usluga, njihov opstanak je ugrožen, zato što kompanije poput Gym Groupa, umjesto radne snage, koriste tehnologiju. Izbacili su džakuzije i solarij, a uveli treniranje s video-instruktorom.

Ovakvo poslovanje omogućilo je ubrzano širenje niskobudžetnih klubova. Počeli su 2008. godine i danas imaju 32 teretane, a namjeravaju otvoriti još 20 sljedeće godine.

Upravnik ovog lanca Treharne kaže da je "krivac" za ovaj uspjeh i novi tip korisnika.

Šansa za niskobudžetne

"Oko 40 posto naših članova nikad prije u životu nisu bili u teretani. Stoga je jasno da imamo proizvod koji ljudi žele, pa tako ne postoji razlog da se ne razvijamo brzo", rekao je on.

Fitnes industrija potresena je ovakvom situacijom. Stručnjaci tvrde da luksuzne teretane neće u potpunosti nestati, ali da teško rade.

"Ako imate dobar klub na dobroj lokaciji i imate zavidan broj članova, ne mislim da ste u potpunosti ugroženi. Ali, ako imate osrednji klub a ne pružate dobre usluge, tada vas pojede jeftina konkurencija", tvrdi jedan ekspert.

Niskobudžetni klubovi prosto cvjetaju. Zbog trenutnog stanja na tržištu nekretnina, koriste mogućnost da dođu do dobre lokacije po niskoj cijeni.

Međutim, to može biti zamka. Nedavno su pojedine firme, poput lanca Fitnes First, zbog posjedovanja velikog broja nekretnina otišle u stečaj.

Izvor: Al Jazeera