Luksuzni kruzer pluta u Južnom kineskom moru

Azamara Quest proglašen je za najbolji mali kruzer 2011. godine (Azamara Club Cruises)

Kruzer sa 1.000 putnika pluta u Južnom kineskom moru nedaleko od otoka Borneo, nakon požara koji je uništio motore plovila.

Požar na brodu Azamara Quest počeo je u petak, dan nakon što je brod napustio filipinsku prijestolnicu Manilu na putu ka Sandakanu u Maleziji.

Filipinska obalna straža na putu je ka brodu, na kojem se nalazi 590 putnika i 411 članova posade.

Pukovnik Algier Ricafrente kazao je da je požar ugašen, te da nema teže povrijeđenih. Rekao je da je požar izbio u kontrolnoj sobi na brodu.

Petorici članova posade zbog udisanja dima trebat će medicinska pomoć, a jednom od njih i bolnička njega, izjavio je Ricafrente.

Kompanija Azamara Club Cruizes, u čijem je vlasništvu kruzer, saopćila je da plovilo koristi gorivo iz zaliha u slučaju nesreće i plovi u mirnom moru blizu indonezijskog dijela otoka Borneo.

Bez direktnog kontakta

Inženjeri su uspjeli reaktivirati jedan brodski motor, koji je omogućio rad klima uređaja, vode i frižidera, saopćila je kompanija.

Azamara Club Cruises je dio grupe Carribean Cruises Limited, koja je ove godine pogođena nesrećama, uključujući potonuće kruzera Costa Concordia nedaleko od italijanske obale, pri čemu je poginulo 32 ljudi.

Azamara Quest, proglašen za najbolji mali kruzer 2011. godine, plovio je 139 kilometara jugozapadno od filipinskog grebena Tubbataha, kada je obalna straža u ranim jutarnjim satima u subotu primila izvještaj od lokalnog tegljača da je na brodu izbio požar.

Ricafrente je izjavio da nije ostvaren direktan kontakt sa posadom broda, dodavši da će obalna straža istražiti zašto nije dobila poziv u pomoć tokom požara.

Kompanija je kazala da će ostatak sedamnaestodnevnog krstarenja ovog broda, koji je napustio Hong Kong u ponedjeljak, biti otkazano.

Brod je trebao posjetiti luke Manilu i Sandakan, kao i nekoliko luka u Indoneziji, prije planiranog dolaska u Singapur 12. aprila.

Izvor: Agencije