Maarib istrajan u odbrani od napada Husija

Šest članica Vijeća za saradnju zaljevskih zemalja u Rijadu raspravljaju o regionalnoj saradnji i situaciji u Jemenu, Iranu i Siriji.

Počasni gost samita je francuski predsjednik Francois Hollande, prvi strani lider koji sudjeluje na takvom sastanku. Francuska nastoji ojačati političke i poslovne veze s tim dijelom svijeta, a dio je i koalicije koju protiv pokreta Husi u Jemenu predvodi Saudijska Arabija.

Saudijski kralj Salman najavio je osnivanje centra za koordinaciju humanitarne pomoći Jemenu i pozvao Ujedinjene narode da sudjeluju u njegovom radu.

”Kako je akcija ‘Oluja odlučnosti’ postigla zacrtane ciljeve, sada se moramo postarati da implementiramo inicijativu Zaljeva i ishod jemenskog dijaloga. Također, treba implementirati rezoluciju Vijeća sigurnosti i UN-a kako bi se osigurala stabilnost i sigurnost Jemena”, rekao je kralj Saudijske Arabije, Salman Bin Abdulaziz Al Saud.

”Osigurati Zaljev znači odnositi se prijateljski prema ovdašnjim zemljama koje su ujedinjene. To je istovremeno i osiguravanje moje zemlje, jer se suočavamo sa istim prijetnjama i opasnostima. Došao sam da još jednom potvrdim spremnost Francuske da vas podrži kao prijatelj i saveznik i da pritom brani vlastite interese”, kazao je Francuski predsjednik, Francois Hollande.

Rat u Jemenu traje već mjesecima. Saudijski zračni napadi zasad nisu uspjeli zaustaviti napredovanje pokreta Husi.

Šejh Ahmed Mubarak svaki dan patrolira područjem Maariba. Njegova puška uvijek je spremna. Kao starješina sela Maarib, cilj mu je spriječiti prodor šiitskih pobunjenika, pripadnika pokreta Husi. To ga je do sada skupo koštalo.

”Četiri sina su mi poginula u borbama, jedan je povrijeđen. Borit ćemo se do kraja kako bismo zaštitili svoju zemlju i svoju čast. Nikoga nismo napali, oni napadaju nas. Pokret Husi je došao na naše područje i ubili su brojne pripadnike našeg plemena. Branili smo se i nastavit ćemo se braniti do kraja”, kazao je Šejh Mubarak.

Odbrana Maariba

Šiitski pobunjenici kažu da napadaju Maarib kako bi potisnuli borce Al-Kaide. Ali ljudi negiraju njihovo prisustvo.

Pobunjenici, koji su u savezništvu s bivšim predsjednikom Alijem Abdullahom Salehom, znaju da će zauzimanjem nove teritorije, imati veću snagu za pregovaračkim stolom. Međutim, ovi borci kažu da su odlučni spriječiti pad Maariba.

”Šaljem poruku šiitskim pobunjenicima, nećete zauzeti nijedan dio Maariba. Mi nismo u savezništvu ni sa kakvim oružanim grupama, samo smo ovdje da branimo našu zemlju”, rekao je Mubarak.

Kroz ovo područje, u kojem se proteklih sedmica vode intenzivne borbe, prolazi i jedan od glavnih naftovoda u Jemenu.

Saudijska koalicija izvela je veći broj napada kako bi podržala borce ovog plemena.

Za Šejha Ahmeda i njegove ljude, ovo je borba do smrti.

Izvor: Al Jazeera