Maas zamrznuo plan posjete Saudijskoj Arabiji

Posjet Rijadu je bila aktuelna u okviru bilateralnih odnosa, ali sada ću pričekati da vidimo šta će se desiti, kazao je Heiko Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas zamrznuo je plan putovanja u zvaničnu posjetu Saudijskoj Arabiji do rasvjetljavanja slučaja nestanka novinara Jamala Khashoggija.

Šef njemačke diplomatije je iz Berlina pozvao vlasti Saudijske Arabije da u potpunosti sarađuju u istrazi o slučaju za koji odgovorni moraju biti otkriveni i procesuirani, prenosi Anadolija.

“Što se tiče mog plana posjete Rijadu, on je bio aktuelan u okviru naših bilateralnih odnosa, ali sada ću pričekati da vidimo šta će se desiti”, kazao je Maas.

Nestanak novinara

Podsjetivši da su vlasti Saudijske Arabije najavile skoro saopćenje o slučaju nestanka novinara Khashoggija, Maas je kazao da će shodno tome odlučiti da li njegova posjeta Rijadu ima smisla.

Novinar i kolumnista lista The Washington Post nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu.

Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije, a podržavao je i list Al Watan, koji predstavlja glavnu platformu saudijskih reformista.

Izvor: Agencije