Macron će se sastati s Bin Salmanom u Argentini

Zagovaram transparentnost i povezivanje međunarodne zajednice u slučaju Khashoggi, rekao je Macron uoči susreta s Bin Salmanom (EPA)

Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se sa saudijskim prestolonaslednikom Muhamedom bin Selmanom na marginama samita G20 u Argentini i time biti prvi zvaničnik Zapada koji se sastao sa njim otkako je ubijen saudijski novinar Džemal Hašogdži.

“Oduvek sam bio vrlo jasan po pitanju Saudijske Arabije i neizbežna će biti prilika da o tome razgovaram sa saudijskim princom na marginama G20”, rekao je Makron na zajedničkoj konferenciji za novinare sa argentinskim kolegom Maurisijom Makrijem, prenosi Reuters.

Prošle nedelje je Francuska saopštila da je uvela sankcije i zabrane kretanja za 18 državljana Saudijske Arabije zbog slučaja ubistva Hašogdžija i dodala da bi broj sankcija mogao da poraste sa produbljivanjem istrage.

Usklađivanje stava Evropljana

Makron je rekao da će evropski učesnici samita u Argentini uskladiti u vezi sa tim pitanjem.

“Lično zagovaram transparentnost i povezivanje međunarodne zajednice u ovom slučaju zato što je zabrinut ceo svet”, rekao je on.

Agencija navodi da nije bilo jasno da li Makron poziva na međunarodnu istragu odvojenu od postojećih istraga koje sprovode Turska i Saudijska Arabija.

Samit čelnika G20 biće održan u Buenos Airesu 30. novembra i 1. decembra.

Izvor: Agencije