Macron doputovao u prvu zvaničnu posjetu SAD-u

Macron će se tokom posjete obratiti Kongresu i održati govor studentima na Univerzitetu 'George Washington' (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegova supruga Brigitte doputovali su večeras u Washington u prvu zvaničnu trodnevnu posjetu SAD-u na poziv predsjednika Donalda Trumpa.

Macron je prvi strani državnik koga Trump prima u zvaničnu, državnu posjetu.

Francuskog predsjednika na aerodromu su dočekali ambasador Francuske Gérard Araud i šef američkog protokola, prije odlaska u Biijelu kuću, gdje će ih dočekati Trump i njegova supruga Melanija.

Osim razgovora s Trampom, Macron će se tokom posjete obratiti Kongresu i održati govor studentima na Univerzitetu “George Washington”.

U znak dugih prijateljskih bilateralnih odnosa francuski predsjednik poklonit će Trumpu sadnicu hrasta iz dvorca Thierry na sjeveru Francuske, gdje je tokom bitke 1918. stradalo 2.000 američkih marinaca.

Teme razgovora

Očekuje se da će u fokusu razgovora dva predsjednika biti razilaženja SAD-a i EU-a o nuklearnom sporazumu s Iranom, situacija u Siriji i trgovina.

“Ova posjeta veoma je važna u našem sadašnjem kontekstu, s toliko mnogo neizvjesnosti, problema i, ponekad, prijetnji”, rekao je Macron po dolasku u Washington.

Reuters navodi da je Macron u nekoj vrsti spasilačke misije za iranski nuklearni sporazum, za koji je Trump rekao da će ga poništiti osim ako evropski saveznici do sredine maja, kako je rekao, ne isprave njegove “užasne nedostatke”.

Osim toga, Macron želi uvjeriti Trumpa da evropske zemlje izuzme iz tarifa na čelik, koje su dio plana predsjednika SAD-a za smanjenje hroničnih trgovinskih deficita sa zemljama širom svijeta, prije svega s Kinom.

Očekuje se da će dva čelnika razgovarati i o Siriji, manje od dvije sedmice nakon što su SAD, Francuska i Britanija izvele zračne napade u toj zemlji u znak odmazde za navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Doumi.

Izvor: Agencije