Macron: Evropa mora štititi svoje građane

Projekat integracije mora dobiti novi smisao, jer građani žele biti slobodni od ograničenja globalizacije (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron najavio je u srijedu da planira još prije kraja godine pokrenuti inicijativu za “ponovno osnivanje Evrope”.

On je, nakon razgovora s austrijskim kancelarom Christianom Kernom, rekao da Evropa mora štititi svoje građane, ukazujući na nefer ekonomske prakse, kao i zaštitu od izbjeglica te terorizma.

Projekat integracije, prema njegovim rečima, mora dobiti novi smisao, jer građani žele biti slobodni od ograničenja globalizacije.

U borbi protiv terorizma Macron ističe neophodnost jačanja saradnje, dodajući da sigurnosne službe moraju bolje sarađivati.

Kada je riječ o izbjeglicama, Macron naglašava da je Evropi do sada uspjelo premalo da svoje granice zaštiti i dogovori zajedničku politiku azila.

‘Postoji jedna Evropa’

On je čestitao Kernu što, nakon vala izbjeglica, prije dvije godine nije dozvolio da potpadne pod utjecaj demagogije.

“Demagoški pristup je privlačan, jer nudi navodno jednostvano rješenje, ali ne smijemo sijatio strah i mržnju protiv drugih”, poručio je Macron.

Kern je ukazao da se saglasio s Macronom da Evropa mora biti ojačana i da namjeravaju zajedno djelovatiu u tom smjeru.

To što se danas u Salzburgu sastaju i s češkim i slovačkim kolegama, Bohuslavom Sobotkom i Robertom Ficom, rekli su da je to signal da se Evropa ne dijeli na stare i nove, već da postoji jedna Evropa i jedna potreba zajedničkog djelovanja.

Glavna tema sastanka su socijalna pitanja, kao što su politika zapošljavanja, ali i borba protiv damping plata i socijalnih usluga.

Izvor: Agencije