Macron: Evropa neće pregovarati sa SAD-om s ‘pištoljem na čelu’

Merkel je na samitu čelnika EU-a rekla da, imajući u vidu da je primjena tarifa SAD-a nakratko odgođena, 'ovo ostaje najhitnija stvar' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra da je važno izbjeći “spiralu trgovinskih mjera” između Evrope i SAD-a od kojih bi, kako kaže, svi bili gubitnici, dok francuski predsjednik Emmanuel Macron poručuje da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima “s pištoljem prislonjenim na čelo”.

Merkel je na samitu čelnika Evropske unije u Briselu rekla da, imajući u vidu da je primjena tarifa SAD-a nakratko odgođena, “ovo ostaje najhitnija stvar”, prenosi agencija AP.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa oslobodila je EU od novih tarifa SAD-a na čelik i aluminij do 1. maja dok traju pregovori o međusobnim trgovinskim odnosima dvije strane.

“Ne želimo ući u spiralu trgovinskih mjera u kojoj će, smatramo, na kraju svi izgubiti. Zainteresovani smo za fer međunarodnu multilateralnu trgovinu i nastavit ćemo govoriti protiv protekcionizma”, poručila je njemačka kancelarka.

Evropski blok mora biti ‘jedinstven i odlučan’

Francuski predsjednik Macron rekao je da privremeno izuzimanje EU-a od uvoznih tarifa SAD-a na čelik i aluminij “ne smatra zadovoljavajućim” i ocijenio da je “strategija SAD-a loša strategija”.

Dodao je da Evropa neće pregovarati o trgovinskim sporazumima “s pištoljem prislonjenim na čelo”, reagujući na Trumpovu odluku da EU-u odobri 40-dnevno izuzeće od američkih carina na metale, prenosi Reuters.

Macron je naveo i da EU nema želju ući u trgovinski rat sa SAD-om i da evropski blok mora biti “jedinstven i odlučan” u svom odgovoru, naglasivši da “Evropa ne može biti najslabija karika”.

Čelnici EU-a, okupljeni na samitu u Briselu, kažu da su osnov za američke tarife i vremenski okvir izuzeća neprihvatljivi, navodi AP.

Izvor: Agencije