Macron: Evropa prolazi kroz svojevrsni građanski rat

U Evropi je prisutna sve veća fascinacija s 'neliberalizmom', rekao je francuski predsjednik (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u Evropskom parlamentu upozorio da se čini kako se u Evropi vodi neka vrsta “građanskog rata”, te na podjele i sumnje i dovođenje u pitanje stvari koje su smatrane temeljnim aspektima, posebno osudivši nacionalne egoizme i “neliberalizam”.

“Kontekst rasprava je uistinu poseban. Imamo kontekst podjele i sumnje u Evropi. Sumnje postoje u brojnim evropskim državama i čini se kao da se vodi evropski građanski rat. Sve veća je fascinacija s ‘neliberalizmom'”, kazao je francuski predsjednik i dodao da Evropa “svakog dana ima sve veću odgovornost”.

Ocijenio je da živimo u trenutku “velikih promjena i transformacije”, od digitalne revolucije do klimatskih promjena, koje su dale prostor strahovima i neravnotežama u svijetu i jačanju novih više autoritarnih režima, prenosi Hina.

“Sve to je dovelo u pitanje osnove na kojima počiva industrijsko društvo, rađaju se strahovi, revidiramo neke velike ravnoteže i to nam nameće da ponovno osmišljavamo načela djelovanja (…) ovo je trenutak konkretne odgovornosti, koji nas razdvaja od budućih evropskih izbora kada ćemo mi trebati oživljavati našu borbu za naše ideale”, kazao je Macron. 

Macronova uvjerenja

U svom je govoru pred eurozastupnicima iznio “dva jaka uvjerenja”.

“Prvo, ako odlučimo odustati od vezanosti za demokratije i svega onoga što nas veže uz Evropu, idemo krivim putem. Drugo, moramo graditi novu evropsku suverenost koja će dati jasne i čvrste odgovore našim sugrađanima i pokazati da ih možemo štititi i pružiti rješenja na nemir u svijetu”, kazao je energični francuski predsjednik kojeg su mediji već prozvali “poster boy” EU-a.

“Evropska demokratija je naša najbolja šansa i najveća, najgora greška bi bila odustati od našeg modela i rekao bih čak identiteta”, istaknuo je Macron pojašnjavajući da je to demokratija koja poštuje individuu, manjine, temeljna prava, odnosno ono što smo nazivali liberalnom demokratijom.

Kazao je da ne želi dopustiti da se ovdje nastani “apatija koja je gurnula evropski kontinent prema provaliji, prema nacionalizmu i napuštanju sloboda”.

“Odbacujem ideju prema kojoj je demokratija osuđena na nemoć, suočeni s autoritarnošću koja nas okružuje sa svih strana. Odgovor nije autoritarna demokratija već autoritet demokratije. To je blago koje čuvamo već 70 godina”, kazao je Macron uz gromoglasni pljesak zastupnika.

Odgovorio im je riječima da se oni brinu da evropska demokratija živi svaki dan. Demokratija, istaknuo je, “ne smije biti riječ koja se umrtvila, na koju smo se navikli”.

Smjernice za reforme

U svom je govoru pozvao Evropu da se hitno dogovori u vezi smjernica za reformom euro zone i ekonomske unije. Također je izrazio spremnost Francuske da poveća svoj doprinos evropskom budžetu, ali pod uvjetom da bude učinkovitiji.

Govoreći o “evropskoj suverenosti”, od trgovine, odbrane, energetike, ekonomije te prehrane i zdravlja, kazao je da se ta suverenost mora graditi “u potpunosti”.

Osvrnuo se i na stvaranje evropskog programa za finansiranje lokalnih zajednica koje su zbrinule izbjeglice i migrante kako bi se konačno zaustavila “otrovna rasprava” o kvotama unutar EU-a.

“Predlažem stvaranje evropskog programa koji bi bio direktna finansijska podrška lokalnim zajednicama koje brinu o migrantima”, kazao je Macron. 

Govor je završio riječima da se u EP-u odvija dio budućnosti Evrope.

“Ovdje trebamo ukorijeniti renesansu Evrope”, poručio je Macron.

Vladavina prava

Govoreći o Siriji, Macron je kazao da “mi nismo nikome objavili rat, no da se uvijek radi o istom načelu – ako vjerujemo u vladavinu prava  onda moramo odlučiti da nećemo ustuknuti pred cinizmom”.

“Mi smo ušli u međunarodnu koaliciju i borimo se protiv islamističkih grupa. To je legitimni rat i jedini je koji mi vodimo u Siriji. Mi nismo objavili rat Basharu al-Assadu i nedavne intervenciju u tom pogledu nisu ništa promijenile”, rekao je 44-godišnji francuski predsjednik.

“Radili smo”, nastavio je, “na nivou UN-a gdje smo rekli da ćemo djelovati na određeni način i ruski predsjednik Vladimir Putin se složio da hemijsko oružje predstavlja liniju koja se ne smije prijeći.”

Francuski predsjednik je pred EP-om branio zračne udare na hemijska postrojenja u Siriji koja su izvedena u saradnji sa SAD-om i Velikom Britanijom riječima da su te tri zemlje “branile čast međunarodne zajednice”.

“Idući koji kaže da je užasnut slikama djece koja se napadaju hemijskim oružjem treba ustati i reći: mi ratujemo protiv terorista, a Assad protiv svog naroda, radimo ovo kako bi se tome dao legitimni  multilateralni okvir. Uništili smo tri lokacije gdje se proizvodi oružje. Ti napadi neće ništa promijeniti, ali ćemo se suprotstaviti ideji da je međunarodni zakon postao zakon slabih”, rekao je Macron.

Macron je najavio da će Francuska nastaviti svoj humanitarni angažman u Siriji i pozvao i druge države na saradnju u rješavanju krize i obnovi Sirije.

Izvor: Agencije