Macron: Evropska unija ne smije biti biračima dežurni krivac

Ne možemo koristitio evropski budžet a da ne dopuštamo solidarnost u oblasti migracija, poručio je Emmanuel Macron (EPA)

Predsednik Francuske Emmanuel Macron zatražio je da zemlje Višegradske grupe prestanu da upotrebljavaju Evropsku uniju kao žrtveno jagnje i dežurnog krivca pred svojim biračima.

On je u razgovoru za češke i slovačke medij podsetio Poljsku, Češku, Slovačku i Mađarsku da “EU nije inostranstvo, već mi, odnosno oni sami”.

“Naći žrtveno jagnje može da pomogne na kratke staze, ali dugoročno donosi ono najgore. Odlučno odbijam ideju spoljnog pritiska. Evropa – to smo mi. To nije inostranstvo. To je deo nas samih, to su naše suverene odluke, naše vrednosti, naš identitet. Kada Evropa pošalje ček, ne priča se da su to prljave pare. Kada brani svoje vrednosti, odjednom postaje daleki neprijatelj”, upozorio je Macron pred posetu Bratislavi i Pragu.

Odbrana zajedničke stvari, ne dijeljenje lekcija

Macron je, povodom kaznene procedure EUa po Članu 7. osnovnog sporazuma EU-a zbog sistemske ugroženosti prava i demokratskih vrednosti u Poljskoj i Mađarskoj, upozorio da smisao tog člana, po kome zemlja može da ostane i bez prava glasa u EU, nije da kažnjava, već da se upozori i da se zatim vodi dijalog.

“Razvoj pravne države u Mađarskoj je uznemirujući. Niz mera bi mogao da poremeti ravnotežu snaga. Nedavno usvojeni zakoni o nevladinim organizacijama mogu osetno da otežaju njihovu delatnost. Govoriti o tome, izraziti uznemirenje, to ne znači deliti lekcije spolja, to znači braniti zajedničku stvar. Ne možemo da osuđujemo budžetski deficit, a da ne osuđujemo deficit demokratije”, kazao je Macron.

Francuski predsednik je naglasio povodom procedure protiv Poljske i Mađarske da su zemlje EU-a jedna evropska porodica, koja je u prošlosti često bila ranjavana, a konačno se ujedinila, i da porodica, logično, deli zajedničke vrednosti, njeni članovi govore zamerke jedni drugima, a probleme porodica nastoji da reši.

“Ne pristoji mi da odgovaram na hipotetička pitanja o mogućim budućim odlukama poljske Vlade. Istakao bih da je Poljska uvek poštovala odluke Suda EU-a i sama se tom sudu obraćala kada je htela da iznese zamerku na neku odluku ili dokument. Procedura prema Članu 7. je i upozorenje, i prilika za dijalog. Verujem da će poljska Vlada postupiti tako da na zadovoljavajući način reaguje na bojazni Evropske komisije i partnera. Ako ne bude tako, i dalje ćemo, bez prestanka, braniti pravnu državu”, rekao je Macron.

On je ponudio recept da Evropa, koja trenutno čeka na svakoga, prestane da tapka u mestu i da počne da napreduje.

‘EU nije samoposluga’

“Evropa koja ne napreduje osuđena je na nestanak. Duboko poštujem specifičnosti i odluke svakog. Nudim dva jednostavna principa da se Evropa odblokira. Prvo, da nijedna zemlja ne sme da bude isključena ni iz jednog projekta – niko nema monopol na evropske ambicije. Slovačka je u evrozoni, Češka u šengenskom prostoru. Logično je onda da nijedna zemlja nema prava da blokira one koji žele da napreduju brže”, kazao je Macron.

Predsednik Francuske podsetio je na svoje ranije reči novim istočnooevropskim članicama, da “EU nije samousluga. Evropa je zajednička sudbina.”

“Na prvom mestu je poštovanje naših zajedničkih vrednosti. U EU postoji zajednički temelj: u privredi to je zajedničko tržište, u politici humanističke vrednostri, u civilizacijskom smislu model koji spaja individualne slobode, solidarnost i kulturnu raznolikost”, rekao je Macron.

“Ne možemo da koristimo evropski budžet a da ne dopuštamo solidarnost u oblasti migracija. Ne možemo da smanjujemo svoj doprinos evropskom budžetu a da ne shvatamo šta nosi zajedničko tržište. Ukoliko želimo da ubijemo Evropu, onda da nastavimo ovako [kao do sada] dalje”, kazao je Macron.

Predsednik Francuske boravi u Bratislavi i Pragu kao glavni gost povodom proslave 100. godišnjice nastanka Čehoslovačke ovog vikenda.

U Češku, da proslavi stvaranje zajedničke države Čeha i Slovaka, dolazi i nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izvor: Agencije