Macron: Gubimo bitku protiv klimatskih promjena

Klima, Summit, Samit, Pariz, Antonio Guterres, Emmanule Macron
Guterres: 'Fosilna goriva uveliko su subvencionirana, što znači da investiramo u vlastiti gubitak' (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u utorak na samitu o klimi u Parizu na znatno ubrzanje napora na zaustavljanju globalnog zatopljavanja jer će u suprotnom bitka biti izgubljena.

“Upravo gubimo bitku protiv globalnog zatopljavanja. Ne idemo dosta brzo i to je dramatično. Svi se moramo pokrenuti, inače ćemo svi morati podnijeti račun”, upozorio je Macron sudionike samita.

Macron je organizirao “One Planet Summit” uz pomoć UN-a i Svjetske banke, točno na drugu godišnjicu Pariškog sporazuma o zaštiti klime.

Na samitu su se okupili predstavnici više desetaka zemalja svijeta, međunarodnih organizacija, velikih tvrtki i niz globalno poznatih osoba, poput Arnolda Schwarzeneggera, Seana Penna, Michaela Bloomberga i Billa Gatesa. 

“Vrijeme je da počnemo hitno djelovati jer nećemo moći reći da nismo znali”, rekao je Macron, kako prenosi Hina.

Guterres: ‘Fosilna goriva – investiranje u propast’

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upro je prstom u fosilna goriva, koja su u najvećoj mjeri odgovorna za klimatske promjene.

“Investirati u fosilna goriva znači investirati u našu propast”, rekao je Guterres.

“Činjenica je da su fosilna goriva uveliko subvencionirana, a to znači da investiramo u vlastiti gubitak”, rekao je glavni tajnik UN-a.

On je upozorio da je bitka protiv klimatskih promjena daleko od dobivene i da je to “najveći izazov naše epohe”.

“Pariški je sporazum postavio temelje za ambiciozno djelovanje, ali svjesni smo da današnji napori ne vode k tome. Financiranje bi moglo, trebalo biti i bit će odlučujući čimbenik. To će činiti razliku između izgubljenog i dobivenog rata.”

Stoga je pozvao financijski svijet, koji je sada u krizi i često je prisiljen posuđivati novac čak i uz negativne kamate, da investira u profitabilnu, niskougljičnu proizvodnju, koja povoljno utječe na okoliš.

Veliki udarac svjetskim naporima na usporavanju klimatskih promjena zadao je američki predsjednik Donald Trump, koji je ovoga ljeta jednostrano potpisao istupanje Sjedinjenih Američkih Država iz Pariškog sporazuma.

Bivši američki državni tajnik John Kerry nazvao je to “sramotnom i autodestruktivnom odlukom”.

Kerry je ipak izrazio uvjerenje da će Trump ubrzo promijeniti tu odluku.

Svjetska je banka na samitu objavila da će nakon 2019. prestati financirati istraživanje i eksploataciju nafte i plina. To je prva multilateralna banka koja je u energetskom sektoru preuzela takvu obvezu.

Već od sljedeće godine Svjetska će banka svake godine objavljivati koliko projekti koje ona financira emitiraju stakleničkih plinova u sektorima koji najviše zagađuju, poput energetike.

Akcijski plan Evropske komisije

Neke banke i osiguravajuća društva, poput ING-a i Axea, najavili su da će prestati investirati u poduzeća koja sudjeluju u izgradnji elektrana na ugljen. 

Skupina od više od 200 velikih investitora, banaka i mirovinskih fondova odlučila je povećati pritisak na 100 tvrtki koje spadaju među velike zagađivače, poput energetskih divova BP-a, Chevron Coal Indije, proizvođača zrakoplova i automobila Airbusa, Forda te Volkswagena.

Ti investitori pozorno će pratiti na koji se način te tvrtke ponašaju u vezi sa zaštitom klime i objavljivati popis najvećih zagađivača.

Europska je komisija na samitu predstavila akcijski plan za planet, koji sadrži deset inicijativa za modernije i pravednije društvo.

Zaklada “Bill Gates” najavila je da će 315 milijuna dolara posvetiti istraživanju u poljoprivredi kako bi se pomoglo najsiromašnijima, poglavito u Africi, da se prilagode klimatskim promjenama.

I Europska će komisija u tu svrhu izdvojiti 318 milijuna dolara.

Izvor: Agencije