Macron i Merkel odbacili nove pregovore o Brexitu

I dalje ćemo tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, kaže Merkel (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je svojim ministrima u vladi da je sporazum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije bio “najbolji mogući sporazum” i da se “o njemu ne može više pregovarati”.

Prema riječima glasnogovornika francuske vlade Benjamina Griveauxa, Francuska očekuje od britanske vlade da se izjasni o tome kako vidi daljnje korake u procesu provođenja Brexita pokrenutom nakon referenduma o izlasku iz članstva.

Premijer Edouard Philippe trebao bi se u četvrtak sastati s ostalim ministrima u francuskoj vladi kako bi zajednički razmotrili i eventualno ubrzali pripreme za Brexit bez sporazuma.

I njemačka kancelarka Angela Merkel odbacila je daljnje pregovaranje o sporazumu postignutom oko Brexita.

Merkel je kazala kako je Njemačka spremna i na “neuređeni” Brexit.

Također je poručila britanskoj premijerki Theresi May da je na njoj sada da “kaže kako dalje”. 

Nema pregovora

“Mi sada želimo smanjiti nastalu štetu, a šteta će u svakom slučaju nastati izlaskom Velike Britanije, na najmanju moguću mjeru. Zato ćemo i dalje tražiti rješenja za kontrolirani izlazak Velike Britanije iz Evropske unije”, rekla je njemačka kancelarka.

Ona je međutim, kako javlja agencija Reuters, odbacila mogućnost novih pregovora o sadržaju sporazuma o Brexitu.

“Kancelarka je istovremeno napomenula kako se neće odupirati razgovorima o preciziranju budućeg odnosa EU-a i Velike Britanije”, kazao je za Reuters neimenovani izvor.

Merkel (Kršćansko-demokratska unija CDU) je britanskoj premijerki Theresi May poručila da je “sada na njoj red da nam kaže kako dalje”.

‘Svi bi bili gubitnici, a posebno Britanci’

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) poručio je Britancima da što je prije moguće daju do znanja koji su sljedeći koraci.

“Vrijeme za igre je iza nas”, rekao je Maas za javni servis Deutschlandfunk.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmeier (CDU) upozorio je na posljedice kaotičnog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

“Svi bi bili gubitnici, a posebno Britanci. To bi se negativno odrazilo na blagostanje, radna mjesta i stabilnost“, rekao je Altmeier za javni servis ZDF.

Izvor: Agencije