Macron i Merkel u Francuskoj o Brexitu, SAD-u i odbrani

Emmanuel Macron, Angela Merkel, Francuska, Njemačka, Aachen
Merkel i Macron potpisali su krajem januara novi sporazum o jačanju međusobnih odnosa (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ugostit će 27. veljače njemačku kancelarku Angelu Merkel na radnom sastanku u Francuskoj, na kojem će teme biti Brexit, odnosi sa SAD-om i obrambeno partnerstvo dviju zemalja, priopćeno je iz Macronova kabineta.

Razgovor dvoje najmoćnijih čelnika zemalja EU-a događa se mjesec prije planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije i mjesec nakon što su Pariz i Berlin potpisali novi sporazum, kako bi ojačali svoje partnerstvo, prenosi Fena od agencije Reuters.

Njemačka kancelarka i francuski predsjednik potpisali su krajem siječnja novi sporazum o jačanju međusobnih odnosa.

Ahenski ugovor parafiran je četiri mjeseca prije europskih izbora.

Taj bi ugovor trebao dopuniti Sporazum iz Elizejske palače, koji su 1963. potpisali Charles de Gaulle i Konrad Adenauer i tako konkretizirali francusko-njemačko primirje nakon rata.

Ahenski sporazum

Francuska i Njemačka složile su se da prošire ugovor o poslijeratnom pomirenju u nastojanju da pokažu da je osovina Europske unije i dalje jaka unatoč rastućem euroskepticizmu i nacionalizmu u nekim drugim državama članicama.

Proširenje Elizejskog ugovora potpisano je u njemačkom pograničnom gradu Aachenu, povijesnom simbolu europskog jedinstva, prenijele su ranije agencije.

U tekstu sporazuma, u koji je agencija Reuters imala uvid, piše da će “dvije države ovim sporazumom proširiti suradnju u vanjskim poslovima, poslovima obrane, vanjske i unutarnje sigurnosti i razvoju, a istodobno će zajednički raditi na jačanju sposobnosti Europe da djeluje neovisno”.

Proširenjem tog ugovora, koji je dogovoren prošle godine, precizira se da će jedan od prioritetnih ciljeva francusko-njemačke diplomacije biti omogućavanje Njemačkoj da postane stalnom članicom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, tijela u kojem ona već godinama pokušava osigurati veći utjecaj, a gdje su već zastupljeni njezini saveznici SAD, Velika Britanija i Francuska.

Očuvanje EU-a

Agencija je navela da je, iako je jasno da će i Njemačka i Francuska ostati posvećene Europskoj uniji i NATO-u, taj sporazum i jasan signal da će dvije države udružiti napore u borbi s nekim nacionalističkim političarima kako bi očuvali Europsku uniju.

Postignuti sporazum naglašava i blisku suradnju između obavještajnih službi i policije u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala te posvećenost daljnjem ekonomskom približavanju dviju država.

Ostala područja suradnje koja sporazum uključuje jesu kultura, zdravstvo, nove tehnologije i transport.

Izvor: Agencije