Macron: Imamo dokaze da je Assad koristio hemijsko oružje

Macron: 'Imamo dokaze da je prošle nedjelje – to je sada prije gotovo deset dana – upotrijebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor' (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron danas je rekao da ima dokaze da je sirijski režim hemijskim oružjem napao pobunjenički grad Doumu, kod Damaska, prenose agencije.

“Imamo dokaze da je prošle nedjelje – to je sada prije gotovo deset dana – upotrijebljeno hemijsko oružje, u najmanju ruku hlor, i da ga je koristio režim Bashara al-Assada”, rekao je Macron za francusku televiziju TF1.

Dalje je kazao da će Francuska “pravovremeno”, u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama donijeti odluku o mogućim udarima kao odgovor na navodni hemijski napad sirijskih vlasti.

“Imat ćemo vremena donijeti odluke pravovremeno, kad ocijenimo da je to najkorisnije i najefikasnije”, rekao je Macron.

Spriječiti eskalaciju

Kako navodi agencija AFP, on je sebi, izgleda, sada dao više vremena za tu odluku nakon jučerašnje najave da će o mogućim udarima odlučiti “sljedećih dana”.

Kazao je da će odlučiti kakvu akciju da preduzme kad sve informacije budu provjerene i naglasio da će nastojati spriječiti eskalaciju sukoba na Bliskom Istoku, prenosi britanski Independent.

Macron je ranije zatražio “snažan” odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu za koji se optužuje Vlada Sirije, koja to demantuje.

Izvor: Agencije