Macron kritizirao Trumpa zbog klimatskog sporazuma

Emmanuel Macron nije spreman ponovo pregovarati s Donaldom Trumpom o klimatskim promjenama (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kritizirao je američkog predsjednika Donalda Trumpa zbog toga što je odbacio Pariški sporazum o klimatskim promjenama, ocijenivši taj potez kao “izuzetno agresivan”.

“Kada se potpiše ugovor, mora se poštovati. Izuzetno je agresivno sam odlučiti da se napusti”, rekao je Macron za američke medije uoči samita o klimatskim promjenama, koji se u utorak održava u Parizu.

Upitan da li bi ponovo o toj temi razgovarao s Trumpom, s obzirom da je američki predsjednik izjavio da je spreman na ponovni dogovor, Macron je odgovorio: “NIsam spreman ponovo pregovarati, ali sam spreman pozdraviti njegovu odluku ukoliko riješi da se vrati”.

Komunikacija ‘koliko je potrebno’

O drugim temama, kako je rekao, dva predsjednika čuju se “onoliko koliko je potrebno”.

“Naprimjer, tokom prethodnih sedmica čuli smo se tri-četiri puta telefonom. To se lako desi kada on to zatraži. Onda ga ja pozovem i imamo veoma laku i otvorenu komunikaciju. Naš odnos je veoma direktan”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik kaže da je Trumpova odluka da napusti Pariški sporazum proizvela bar dvije dobre stvari – mnoge su zemlje nakon toga potpisale sporazum, a i privatni sektor je bio podstaknut da reagira.

U Parizu se u utorak okupilo više od 50 šefova država i vlada na samitu na kojem se očekuje novi podsticaj borbi protiv globalnog zagrijavanja.

U Parizu skup sa 4.000 učesnika

Pored više od 50 svjetskih lidera, još 130 zemalja predstavljeno je na ministarskom nivou, tako da će na skupu biti oko 4.000 učesnika, od kojih oko 1.000 novinara.

Na samitu su i generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, kao i njegova dva prethodnika, Ban Ki-moon i Kofi Annan, a prisustvovat će i predsjednik Svetske banke Kim Yong-kim, predsjednik Microsofta Bill Gates i Elon Musk, direktor Tesla Motorsa i SpaceX-a .

Kako se navodi, očekuje se da će učesnici najaviti projekte vrijedne milijarde dolara kako bi pomogli siromašnim zemljama i industrijama da smanje emisije štetnih gasova.

Izvor: Agencije