Macron na iftaru: Dužni smo muslimanima osigurati ravnopravnost

Macron je, nakon deset godina pauze, kao predsjednik države prisustvovao iftaru CFCM-a (Emmanuel Macron / Twitter)

Islamsko vijeće Francuske (CFCM) u utorak navečer organiziralo je tradicionalni iftar u Parizu, kojem je prisustvovao veliki broj francuskih političara i zvaničnika, među kojima su bili i predsjednik te zemlje Emmanuel Macron i ministar unutrašnjih poslova Gérard Collomb.

Macron je, nakon deset godina pauze, kao predsjednik države prisustvovao iftaru CFCM-a.

Posljednji predsjednik na iftaru bio je Nicolas Sarkozy prije tačno deceniju, piše Anadolija.

Pariskom iftaru prisustvovali su i vjerski lideri u Francuskoj, kao i predstavnici diplomatskih misija mnogih država.

I muslimani su žrtve terorizma

U obraćanju prisutnima francuski predsjednik istakao je da su islam i muslimani također žrtve terorizma, koji želi zadati duboke rane u odnosima između muslimana i pripadnika drugih vjerskih grupa.

Dodao je da CFCM daje dobar odgovor zagovarajući jedinstvo i solidarnost, a iftar u centru Pariza ocijenio je odličnim primjerom za to.

“U Francuskoj ne postoje muslimani na jednoj, a Francuzi na drugoj strani, već su kao jedno slobodni i ravnopravni. Muslimani imaju pravo slobodno živjeti i izvršavati svoje vjerske obaveze. Francuske institucije dužne su im to omogućiti”, poručio je Macron.

Predsjednik CFCM-a Anouar Kbibech zahvalio se predsjedniku Macronu i drugim visokim zvanicama na odzivu te poručio da muslimani osuđuju terorizam i da teroristički napadi nemaju nikakve veze s bilo kojom religijom i vrijednostima.

Izvor: Agencije