Macron: Ne treba se plašiti postizanja dogovora bez Trumpa

Emmanuel Macron, Justin Trudeau, Francuska, Kanada
Iako Emmanuel Macron i Justin Trudeau imaju dobre odnose s Donaldom Trumpom, istakli su da ih američki predsjednik neće zastrašiti (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da lideri zemalja G7 ne bi trebali biti uplašeni postići dogovor bez američkog predsjednika Donalda Trumpa, iako se nazire trgovinski rat između Washingtona i saveznika.

Macron i kanadski premijer Justin Trudeau održali su zajedničku konferenciju za novinare kako bi formirali zajednički stav uoči summita koji počinje u petak u Quebecu, prenosi Fena.

Iako Macron i Trudeau imaju dobre odnose s Trumpom, istaknuli su da ih američki predsjednik neće zastrašiti, posebno kada se radi o tarifama SAD-a na uvoz čelika i aluminija iz Kanade, Europe, Japana i Meksika, prenosi agencija AFP.

‘Odreći se svega zbog Trumpa bila bi greška’

“G7 je prilika za sve narode, da imamo iskrene i otvorene razgovore, koji su dugogodišnji saveznici i prijatelji. Postojat će teme s kojima Trump nije usklađen s ostalima, mislim na klimatske promjene i trgovinu”, rekao je Macron.

Francuski predsjednik je naveo kako je zajednički cilj da se pronađe način da svi budu zadovoljni.

“Mi, Europljani, i Japanci nismo spremni odreći se svega da bismo dobili Trumpov potpis, to bi bila greška”, zaključio je.

Macron je najavio sastanak s čelnicima njemačke, talijanske i britanske vlade te Europske unije uoči sastanka G7 kako bi osnažio “europski savez” pred Trumpovom politikom.

“Sazivam sastanak svih europskih čelnika, njemačke kancelarke Angele Merkel, britanske premijerke Therese May i novog talijanskog premijera Giuseppea Contea u petak u 10:30 sati u La Malbaiei (Quebec), gdje se održava sastanak G7. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk sudjelovat će također na tom susretu”, kazao je Macron.

Macron: Trumpov stav podloga za obnovu Evrope

Stajalište Trumpa o iranskom nuklearnom pitanju i o klimi te njegova odluka da uvede carine na uvoz čelika i aluminija iz europskih zemalja “podloga je za obnovu Europe”, istaknuo je Macron pred skupinom francuskih novinara, prenosi Hina.

Taj summit, na kojemu bi na vidjelo moglo izbiti razilaženje većine zemalja sa Sjedinjenim Američkim Državama, “u najmanju ruku će učvrstiti slogu između šestorice”, ocijenio je Macron, smjerajući na četiri europske zemlje, Kanadu i Japan.

Po njegovim riječima, summit u La Malbaiei će “omogućiti uspostavu šireg saveza kako se svijet ne bi destabilizirao”.

Izvor: Agencije