Macron očekuje završetak sukoba u Siriji u februaru

Emmanuel Macron je u julu predložio formiranje 'kontaktne grupe' za Siriju, kako bi se osigurala politička tranzicija (EPA)

Vojne operacije protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji bit će nastavljena do “sredine, kraja ferbruara”, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok je Rusija u četvrtak objavila da je zemlja “posve oslobođena” od ISIL-a.

“Što se tiče Sirije, vojna akcija protiv ISIL-a bit će nastavljena do sredine, kraja februara”, rekao je Macron novinarima.

Rusko Ministarstvo odbrane u četvrtak je objavilo da je misija ruske vojske u Siriji “završena” i sirijska teritorija “posve oslobođen” od ISIL-a.

Sirijska opservatorija za ljudska prava tvrdi, međutim, da ISIL drži još neke “džepove” u Siriji.

Irak proglasio poraz ISIL-a

“Potom će trebati izgraditi dugoročan mir”, rekao je Macron.

Insistirajući na “potrebi političkog rješenja pod okriljem Ujedinjenih naroda”, Macron je kazao da će Francuska poduzimati s partnerima “inicijative u tom smislu čim sukob na terenu završi”.

Macron je u julu predložio formiranje “kontakt-grupe” za Siriju, uključujući pet članica Vijeća sigurnosti UN-a i zemlje u regiji, kako bi se osigurala politička tranzicija, no za sada po tom pitanju nema pomaka.

Premijer Iraka Haider al-Abadi objavio je tokom vikenda da je ISIL doživio potpuni poraz u toj zemlji.

Izvor: Agencije