Macron otvoren za spominjanje Korzike u Ustavu Francuske

Emmanuel Macron se po dolasku na Korziku založio za jedinstvo Francuske (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je da je otvoren za specifično spominjanje Korzike u Ustavu Francuske, ali je odbacio niz drugih zahtjeva nacionalističkih čelnika na tom mediteranskom otoku.

On je rekao da bi spominjanje Korzike u Ustavu dovelo do priznanja njezinog identiteta, ali i “usidrilo” ga u okviru Francuske, prenio je Reuters.

Tokom njegove prve posjete Korzici nakon što je izabran za predsjednika Francuske, Macron je kazao da korzikanskom jeziku neće dati zvanični status i da lokalnim vlastima neće biti dozvljeno stavljati veto na kupovinu posjeda na otoku.

Uloga Korzikanaca u oslobađanju Francuske

Macron se po dolasku na Korziku založio za jedinstvo Francuske, u trenutku kad je u usponu utjecaj nacionalista na tom mediteranskom otoku.

Francuski predsjednik, koji boravi u dvodnevnoj posjeti tom otoku, podsjetio je na značajnu ulogu Korzikanaca u oslobađanju Francuske u Drugom svjetskom ratu, prenijela je agencija AP.

Tri dana uoči posjete Macrona, na Korzici, koja je dio Francuske od 1768. godine, održani su protesti, na kojima su hiljade demonstranata tražile veću autonomiju, jednak status za korzikanski jezik i oslobađanje, kako su ih nazvali, “političkih korzikanskih zatvorenika”.

Nacionalisti na Korzici traže od Pariza veću autonomiju, ali za razliku od španske Katalonije, oni ne traže punu nezavisnost, prenosi AP.

Izvor: Agencije