Macron podržao sirijsku opoziciju

Predsjednik je govorio o ličnoj posvećenosti sirijskom pitanju i podršci opoziciji, saopćio je Macronov kabinet (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron potvrdio je svoju podršku sirijskoj opoziciji na sastanku s njenim glavnim koordinatorom Riyadom Hijabom.

Macron se dan ranije susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji podržava sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, javlja Reuters.

Do nenajavljenog sastanka Macrona sa Hijabom i širom delegacijom Visokog pregovaračkog komiteta (HNC), sa sjedištem u Rijadu, u čijem su sastavu političke i oružane grupe, došlo je u trenutku kad Macron nastoji preispitati francusku politiku u vezi sa šestogodišnjim građanskim ratom.

“Predsjednik je govorio o svojoj ličnoj posvećenosti sirijskom pitanju i podršci sirijskoj opoziciji”, saopćio je Macronov kabinet nakon sastanka održanog u Parizu.

Upotreba hemijskog oružja kao ‘crvena linija’

Macron je prethodno govorio da mu je prioritet u Siriji da iskorijeni “islamističke ekstremiste”.

Macronova vlada saopćila je da on podržava mirovne pregovore u Ženevi u kojima posreduju Ujedinjene nacije. Istovremeno je pozvao na “politički i diplomatski okvir radi izgradnje mira”, ne precizirajući je li to nova inicijativa ili dio procesa UN-a.

Macron je Putinu rekao da želi bolju saradnju s Rusijom u rješavanju krize u Siriji i da je to prioritet za obje zemlje.

Francuski predsjednik također je rekao da je upotreba hemijskog oružja u Siriji “crvena linija” za njegovu zemlju.

Izvor: Agencije