Macron popustio, obećao veće plate i niže poreze

Gnjev je dubok i opravdan, ali je nasilje nedopustivo - mir i red moraju zavladati uz primjenu svih sredstava, rekao je Emmanuel Macron (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron priznao je u ponedjeljak navečer, u obraćanju naciji, da je bijes građana opravdan i najavio da će zatražiti od poslodavaca da povise plaću za 100 eura mjesečno od početka iduće godine.

Osim toga, zahtijevat će snižavanje poreza na socijalno osiguranje umirovljenicima te da se ne uvode novi porezi.

Rezultat je to višemjesečnih protesta pokreta “žuti prsluci”, koji su uspjeli natjerati vlasti da privremeno odustane od povećanja poreza na gorivo. Zahtijevaju i povećanje poreza za bogate, povećanje minimalne plaće i smanjenje troškova života i stanovanja. 

“Gnjev je dubok i opravdan, ali je nasilje nedopustivo. Mir i red moraju zavladati uz primjenu svih sredstava”, rekao je Macron, vjerujući da može pronaći izlaz iz trenutnih problema.

U prvom televizijskom obraćanju javnosti otkako su prosvjedi protiv poreza širom zemlje prerasli u nerede u Parizu, Macron je istaknuo da u proteklih 18 mjeseci nije bilo moguće pružiti odgovor na probleme koji traju posljednjih 40 godina, prenosi Reuters.

‘Gnjev je iskren, ali osuđujem nasilje’

Osudio je nasilje tokom prosvjeda “žutih prsluka”, za koje kaže da je “duboko uzdrmalo zemlju”.

“Za to nasilje neće biti nikakve milosti”, najavio je Macron, ali i naglasio da “ima obzira prema bijesu ‘žutih prsluka'”.

“Svi smo vidjeli kakvu igru igraju oportunisti koji su iskoristili iskren gnjev, no nikakav bijes ne opravdava napade na policajca, žandarma, uništavanje prodavaonica i javnih zgrada”, smatra Macron.

“Kada se nasilje razulari, sloboda prestaje. Zato sada mir i red moraju zavladati u Francuskoj, jer se ništa trajno neće izgraditi sve dok postoji strah”, zaključio je francuski predsjednik.

Izvor: Al Jazeera i agencije