Macron poručio Rouhaniju da se Iran mora pridržavati sporazuma

Macron je rekao da ne dijeli stavove ambasadora Fourniera (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je u srijedu predsjednika Irana Hassana Rouhanija da se pridruži Francuskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj u pridržavanju odredbi nuklearnog sporazuma, koji su postigli 2015. godine, uprkos odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da se povuče iz tog sporazuma.

Rouhani je Macronu u telefonskom razgovoru rekao kako Evropa ima “ograničenu mogućnost” da sačuva nuklearni sporazum s Teheranom.

U razgovoru s Rouhanijem, dan nakon što je Trump saopćio kako se SAD jednostrano povlači iz sporazuma i kako će ponovo uvesti sankcije Iranu, Macron je poručio kako je njegov cilj očuvanje regionalne stabilnosti, prenosi Reuters.

Odluka na liderima i kompanijama

“Francuski predsjednik je naglasio spremnost Francuske da nastavi provoditi nuklearni sporazum s Iranom u svim aspektima. On je istakao kako je važno da Iran učini isto”, saopćila je Elizejska palata nakon razgovora Macrona i Rouhanija.

Dva predsjednika su se, navodi se u saopćenju, dogovorila da “nastave zajednički rad sa svim relevantnim državama u cilju primjene nuklearnog sporazuma i očuvanja regionalne stabilnosti”.

U dugoročnijem smislu, Macron je podvukao namjeru da održi šire razgovore sa svim relevantnim stranama o razvoju nuklearnog programa Irana poslije 2025. godine, kada ističu ključni elementi sadašnjeg sporazuma, kao i o iranskom programu balističkih raketa i širim bliskoistočnim pitanjima.

Rouhani je Macronu rekao kako, “u trenutnim okolnostima, Evropa ima veoma ograničenu mogućnost da sačuva nuklearni sporazum i mora što prije jasno iznijeti svoj stav i saopćiti svoje namjere u pogledu obaveza koje ima”, prenosi iranska agencija Isna.

Iranski lider je francuskom kolegi kazao kako prava koja Iran ima u skladu sa sporazumom, a koja su vezana za prodaju nafte, bankarstvo, investicije i osiguranje, moraju biti “garantirana” na transparentan i jasan način.

‘Samo u naučne i tehničke svrhe’

Strane kompanije koje imaju ugovore s Iranom također moraju saopćiti svoju odluku nakon Trumpovog povlačenja iz sporazuma, rekao je Rouhani Macronu.

Prema riječima iranskog predsjednika, Iran je ispunio svoje obaveze iz sporazuma i nikada nije obogaćivao uranij za program naoružanja.

“Uprkos onome šta Trump misli, obogaćivanje [uranija] u Iranu nikada nije provođeno radi proizvodnje nuklearnog oružja, već u naučne i tehničke svrhe”, kazao je Rouhani Macronu.

Izvor: Agencije