Macron predlaže Merkel ‘jasne i ambiciozne smjernice do juna’

Sada želimo pronaći zajedničke puteve, kazala je Angela Merkel nakon susreta s Emmanuelom Macronom (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prilikom susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Elizejskoj palati predložio definiranje “jasnih i ambicioznih smjernica do juna” radi reforme Evropske unije.

“Danas počinje važna etapa, u kojoj ćemo morati puno raditi na kratkoročnim odlukama te zacrtati srednjoročne i dugoročne perspektive za našu Evropu, što je još potrebnije nego prije nekoliko mjeseci”, rekao je francuski predsjednik uoči razgovora s njemačkom kancelarkom.

Macron je istakao “veliku odgovornost” Pariza i Berlina “dok međunarodna napetost neprestano raste”.

Osuda ruskog uplitanja

“Željela bih da uspijemo u tome i mislim da to možemo”, rekla je Merkel.

“Potrebnije je nego ikad da Evropa djeluje jedinstveno u geopolitičkim prilikama kada je multilateralizam pod pritiskom”, dodala je.

Dvoje čelnika se osvrnulo na trovanje bivšeg dvostrukog ruskog špijuna Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji, izrazivši “solidarnost saveznika” s Londonom.

“Osuđujemo to rusko upletanje, jer sve navodi na mišljenje da je Rusija organizirala te pokušaje ubistva”, istakao je Macron.

Čestitajući Merkel na formiranju nove vlade, Macron je dodao da je Evropa “dugi niz godina čekala da francusko-njemački par ide naprijed i predlaže. Mi smo spremni. Dakle, ta etapa je ispred Vas.”

“Nužno je da zajedno ostvarimo tu novu ambiciju. To će do juna biti naš zadatak u vezi s privrednom i monetarnom unijom, migracijskom i vojnom politikom, kulturom i obrazovnom politikom. Predložit ćemo smjernice i unijeti u njih potrebnu energiju”, dodao je.

‘Bit ćemo nepobjedivi…’

“Sada želimo pronaći zajedničke puteve”, kazala je Merkel, insistirajući na migracijskoj politici.

“Imati različita pravila među članicama nije naša prednost. Moramo zaštititi naše vanjske granice. Moramo izraditi zajedničku strategiju o Africi. To je novi korak za Njemačku, ali je veoma važan i želimo ga nastaviti s oduševljenjem”, rekla je.

“Kao Evropljani, bit ćemo nepobjedivi ako se ne budemo dali podijeliti u našim geopolitičkim odnosima, bilo na nivou trgovine, ili na nivou poštenog takmičenjima sa zemljama u ekspanziji”, dodala je kancelarka.

Izvor: Agencije