Macron: Stranci koji počine kriminal bit će protjerani

Pet mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, francuski predsjednik je proveo prvi paket reforma tržišta rada (EPA)

Stranci počinitelji krivičnih djela koji nemaju reguliran status bit će deportirani bez pregovora, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u prvom velikom televizijskom intervjuu od preuzimanja dužnosti, u kojem je branio i svoju reformu rada, rekavši da će se njeni puni učinci osjetiti za dvije godine.

On je u nedjelju navečer u intervjuu za mreže TF1 i LCI bio je jako odlučan u vezi s ilegalnom imigracijom.

“Svi stranci koji nemaju reguliran status, a počine krivično djelo “bit će protjerani” iz zemlje i “o tome se neće pregovarati”, kazao je.

Početkom oktobra 29-godišnji Tunižanin Ahmed Hanachi, uhapšen dva dana ranije i pušten na slobodu iako nije imao uredne isprave, izveo je napad u Marseilleu ubivši nožem dvije žene.

Drugi paket reforme tržišta rada

U prvom većem televizijskom intervjuu koji je održao, dok mu po anketama pada popularnost, a dio javnosti ga optužuje da “bogate zasipa darovima”, Macron je branio svoju reformu tržišta rada.

“Sve reforme” i njihove pune učinke na nezaposlenost “vidjet ćete za godinu i po do dvije”, rekao je Macron.

Pet mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, predsjednik je proveo prvi paket reforma tržišta rada i priprema se donijeti drugi.

Odgovarajući na pitanja troje novinara o obećanju da će za svog mandata smanjiti nezaposlenost na sedam posto aktivnog stanovništva, rekao je da “stopa nezaposlenosti polako pada”.

Bez promjene zakona “donijet ćemo strože mjere i učiniti ono što moramo. Svi stranci koji nemaju reguliran status a počine krivično djelo bit će protjerani”, rekao je.

Historijska posjeta Iranu

Macron je, također, kazao da planira posjetu Iranu, “kada za to dođe vrijeme”, što će biti prva posjeta nekog francuskog predsjednika Iranu od 1976. godine, ponavljajući “neslaganje” s predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom u vezi s iranskim nuklearnim programom.

“Ići ću kada za to dođe vrijeme, kako bih vodio zahtjevan dijalog s Iranom”, rekao je odgovarajući na pitanje hoće li poći u historijsku posjetu Teheranu, na poziv predsjednika Hassana Rouhanija, pošto je Trump zadao težak udarac međunarodnom ugovoru o iranskom nuklearnom programu.

Francuski predsjednik je kazao da je “poduzeo korake” kako bi se oduzela Legija časti, visoko francusko priznanje, američkom producentu Harveyu Weinsteinu, optuženom za silovanje, napade i spolno napastovanje.

Izvor: Agencije