Macron, Trump i May: Operacija postigla svoje ciljeve

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na hemijska postrojenja u Siriji (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopćio je danas da je zajednička vojna operacija SAD-a, Britanije i Francuske na Siriju postigla svoje ciljeve.

U saopćenju kancelarije francuskog predsjednika navodi se da je Macron odvojeno razgovarao sa američkim predsjednikom Donaldom Trumpom i britanskom premijerkom Theresom May po okončanju zračnih udara, prenosi AP.

Reuters navodi da su oni o rezultatima zračnih udara na Siriju razgovarali nekoliko sati nakon što su te tri zemlje pokrenule vojnu intervenciju na čijoj je meti bio, kako tvrde, arsenal hemijskog oružja Bashara al-Assada.

‘Izuzetna koordinacija’

“Operacija protiv kapaciteta hemijskog oružja sirijskog režima… postigla je svoje ciljeve”, navodi se u saopćenju Macronove kancelarije, prenosi Tanjug.

Francuski predsjednik je pozdravio izuzetnu koordinaciju francuskih snaga sa snagama britanskih i američkih saveznika, dodaje se u saopćenju.

Macron je istakao da Vijeće sigurnosti UN-a sada mora zajednički da pomogne narodu Sirije.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu rano ujutro zračne udare na hemijska postrojenja u Siriji u znak odmazde sirijskom režimu za upotrebu hemijskog oružja protiv svog naroda.

Izvor: Agencije