Macron Trumpu: Ne napuštajte dogovor sa Iranom

Otkako je preuzeo vlast, Trump je napravio nekoliko koraka ka blokiranju iranskog nuklearnog dogovora (Reuters)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iskoristio je svoj govor pred oba doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da pozove ovu državu na odbacivanje nacionalizma i očuvanje iranskog nuklearnog dogovora.

Marcon je dobio trominutne ovacije kada je došao u dvoranu u Washingtonu u srijedu, no njegov govor je bio pun kritika na račun agende „Amerika na prvom mjestu“ predsjednika Donalda Trumpa.

Iskazao je sumnje da će Trump ostati u nuklearnom dogovoru i upozorio Zapad da ne „ponovi ranije greške“ na Bliskom istoku.

Spašavanje dogovora sa Iranom je visoko na listi poslova Macrona u SAD-u. On je predstavio Trumpu dopunski pakt koji bi dodatno ograničio iranski razvoj balističkih projektila i ograničio njegovu vojnu ulogu u regiji.

Brige konzervativaca

Francuska, SAD, Rusija, Njemačka, Kina, Velika Britanija i Evropska unija su potpisnici sporazuma sa Iranom.

„Moj stav – ne znam kako će vaš predsjednik odlučiti – je da će se on riješiti ovog dogovora sa svoju ruku i zbog domaćih stvari“, naveo je Macron.

U govoru pred američkim Kongresom, Macron je rekao kako dogovor iz 2015. godine „možda ne rješava sve brige“, ali i stranke u sporazumu „ne bi ga trebale napustiti bez da ponude nešto konkretno zauzvrat“.

„Svi smo ga potpisali na inicijativu SAD-a. Svi smo ga potpisali – i SAD i Francuska. Zato mi ne možemo reći da ga se trebamo samo tako riješiti. Ono šta smo odlučili, zajedno sa vašim predsjednikom, jeste da možemo raditi na boljem dogovoru koji tretira sve naše brige“, istakao je francuski lider.

Objavivši stav Francuske da ostane u dogovoru sa Iranom, Macron je pokušao odagnati brige Trumpa i njegovih konzervativnih saveznika objavivši: „Iran nikada neće imati nuklearno oružje. Ni sada, ni za pet ili 10 godina, nikada.“

Izolacionizam i povlačenje

Tokom govora, on je kritizirao „izolacionizam i povlačenje“, dodavši kako je SAD „izmislio multilateralizam“.

„Može nam biti iskušenje da to koristimo kao privremeni lijek za naše strahove, ali zatvaranje vrata svijetu neće zaustaviti evoluciju svijeta. Samo će potpaliti strahove naših građana. Trebamo imati širom otvorene oči i uvidjeti nove opasnosti koje su odmah ispred nas“, dodao je Macron.

Otkako je došao na vlast januara 2017. godine, Trump je poduzeo nekoliko koraka da blokira nuklearni sporazum. U oktobru je odbio potvrditi kako Iran ispunjava svoju stranu dogovora. Također je nametnuo nove sankcije određenim iranskim fizičkim i pravnim licima.

U januaru ove godine je objavio kako SAD suspendira sankcije „po posljednji put“, te kako će se povući iz dogovora ako Iran ne ispuni američke zahtjeve za 120 dana. Taj rok ističe 12. maja, premda je on nagovijestio kako bi se SAD mogao povući i prije tog datuma.

Izvor: Al Jazeera