Macron zagovarao mir državnicima okupljenim u Parizu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron prisjetio se krvavog Prvog svjetskog rata i miliona njegovih žrtava predvodeći obilježavanje stogodišnjice njegovog završetka i pozvao desetke svjetskih čelnika okupljenih u Parizu na mir i saradnju.

“Jedanaesti novembar 1918. bio je prije sto godina. Čini se daleko, ali je zapravo bilo jučer. Tragovi rata nisu se nikad izbrisali, ni na tlu Francuske, ni u Evropi ni na Bliskom istoku, ni u sjećanjima ljudi”, rekao je Macron pred šefovima država i vlada iz čitavog svijeta okupljenih u Parizu na obilježavanju stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata.

“Sjetimo se! Ne zaboravimo!”, poručio im je.

Emmanuel Macron pohvalio je patriotizam Francuza koji su se borili od 1914, istaknuvši kako je patriotizam koncept potpuno protivan nacionalizmu.

Poručio je prisutnima kako se treba sjetiti onih koji su došli iz čitavog svijeta na francusko tlo jer su željeli braniti vrijednosti koje su cijenili. “Došli su u sela čija imena niikada nisu ni čuli”.

“Francuska zna da duguje svojih borcima i borcima iz čitavog svijeta. Ona se klanja pred nihovom veličinom”, rekao je.

Macron osudio nacionalizam, Trump slušao kamenog izraza lica

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je 20-minutni govor na ceremoniji obilježavanja 100. godišnjice završetka Prvog svjetskog rata iskoristio i da bi poslao odlučnu poruku o opanostima nacionalizma, nazivajući ga „izdajom moralnih vrijednosti“.

Dok su američki i ruski predsjednik Donald Trump, odnosno, Vladimir Putin sjedili u njegovoj neposrednoj blizini, Macron je osudio „one koji izazivaju nacionalističke osjećaje kako bi ponizili druge“.

„Patriotizam je sušta suprotnost nacionalizmu, a nacionalizam je izdaja patriotizma“, rekao je Macron, te je nastavio:

„Stavljajući naše interese na prvo mjesto, bez poštivanja drugih, brišemo sve ono što nacija drži za najveću vrijednost, ono što daje život i čini ga velikim – moralne vrijednosti“.

Dok je Macron govorio, Trump, koji od ulaska u Bijelu kuću provodi politiku „Amerika na prvom mjestu“, te sam sebe u izbornim kampanjama naziva „nacionalistom“, sjedio je u prvom redu s kamenim izrazom lica.

Za sada nema odgovora iz Bijele kuće i Moskve na Macronove riječi.

Historija prijeti da će se ponoviti

Pozvao je sve da odbace “opčinjenost nasiljem i dominacijom”, i rekao da danas historija prijeti da će se ponoviti jer se “negdašnji demoni ponovno bude”.

“Nove ideologije manipuliraju vjerama, historija prijeti da će ponovno krenuti tragičnim tokom. Neka ova godišnjica bude ona kada ćemo obnoviti vječnu vjernost našim mrtvima”, rekao je.

Svojim je kolegama poručio kako “moramo prenijeti našoj djeci svijet o kojem su generacije sanjale”.

Američki predsjednik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Emmanul Macron sa suprugom Brigette te ruski predsjednik Vladimir Putin

Svoj je govor, u kojem je naglasio i važnost francusko-njemačkog prijateljstva, te stvaranja Evropske unije i Ujedinjenih naroda nakon Drugog svjetskog rata, završio riječima: “Živio mir među narodima i među državama, živjele slobodne države svijeta, živjelo prijateljstvo među narodima, živjela Francuska”. 

Centralna proslava

Zvonima pariške crkve Notre Dame i preletom aviona koji je iza sebe ostavio boje francuske zastave započela je u nedjelju proslava stogodišnjice kraja Prvog svjetskog rata, koja je u Parizu okupila 85 šefova država, vlada i međunarodnih organizacija.

Francuski predsjednik Emmmanuel Macron stigao je oko 11 sati, po aveniji Champs-Elysees, zajedno sa svojim gostima, do Trijumfalne kapije gdje se održavala centralna proslava. 

Svi su stigli zajedno, u nekoliko autobusa, na stotinjak metara od tog pariškog spomenika a potom su ostatak do njega prešli pješke. Jedino su američki predsjednik Donald Trump i ruski predsjednik Vladimir Putin stigli u svojoj organizaciji.

Američki predsjednik Donald Trump rukuje sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom

Nakon francuske Marseljeze, Macron je obavio smotru počasnih jednica, a potom je zajedno s drugim čelnicima poslušao srednjoškolce koji su čitali odlomke iz svjedočanstava vojnika napisanih 11. novembra 1918, na dan potpisanog primirja.

Macron je zatim održao govor, a svečanost se završila odavanjem počasti Neznanom junaku, zvucima Bolera Mauricea Ravela, te još jednom minutom šutnje koju je prekinuo zvuk trube kojom se označava primirje.

Lideri iz regije

Na pariški skup došli su američki predsjendik Donald Trump, njemačka kancelarka Angela Merkel, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kanadski premijer Justin Trudeau, ruski predsjednik Vladimir Putin, potom čelnici UN-a, Evropske unije, NATO-a, Vijeća Evrope, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke, UNESCO-a, OECD-a. 

Na crvenom tepihu Macron je dočekao između ostalih i lidere iz regije, a među njima su bili hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Srbije Aleksandar Vučića, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednik Kosova Hashim Thaci, makedonski predsjednik Đorge Ivanov te predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Truski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, francuski predsjednik Emmanuel Macron sa suprugom, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

Više francuskih televizija od ranog jutra emitira posebne emisije posvećene završetku rata, uz izravne prijenose sa svih ključnih mjesta.

Najavljeno da će posebne mjere sigurnosti, osim oko Trijumfalne kapije, biti na snazi oko Trga Republike gdje se poslije podne očekuju protesti protiv američkog predsjednika Donalda Trumpa, te oko La Villettea gdje se će se održati Pariški mirovni forum kojem će se od 15,30 sati priključiti i dio šefova država i vlada.

Mirovni forum

U okviru obilježavanja godišnjice, bit će održano prvo zasjedanje Pariškog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govorit će Macron i Merkel, kao i Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres. 

Kako je navedeno, otvaranje Foruma bit će održano u 19 pariskom arondismanu, on će trajati do 13. novembra, ali na njemu neće prisustvovati Trump.

Ono o čemu se dosta govorilo u medijima kada se radi o ovoj godišnjici jesu sastanci svjetskih lidera na marginama skupa – Putina i Trumpa, Trumpa i Erdogana te Macrona i Merkel, ali se govorilo i o onim zvaničnicima koji neće biti prisutni ili koji su odbili poziv, poput predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

On je ranije izjavio da je morao da odbije poziv, jer će prisustvovati obilježavanju godišnjice u rodnoj Poljskoj.

Osim zemalja pobjednica u Prvom svjetskom ratu, obilježavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Njemačke.

Više od 40 miliona žrtava

Prošlo je 100 godine od završetka Prvog svjetskog rata, koji je promijenio političku mapu svijeta, srušio carstva i u kojem je povrijeđeno i poginulo više miliona ljudi.

Godine 1914. Austro-Ugarska je objavila rat Srbiji, otpočevši tako Prvi svjetski rat. Neposredni povod ratu bio je atentat na austrougarskog prijestolonasljednika, nadvojvodu Franca Ferdinanda koji se dogodio mjesec dana ranije u Sarajevu.

Turski i američki predsjednici sa suprugama

Prvi svjetski rat bio je globalni oružani sukob između dva saveza država, Antante i Centralne sile, koji se odvijao na više kontinenata, između 1914. i 1918. godine. Posljedice rata bile su, između ostalog, više od 40 miliona žrtava, uključujući približno 20 miliona poginulih vojnika i civila i značajna razaranja država, te se smatra prvim ratom globalnih, svjetskih razmjera.

Stoga je prvobitno nazivan Veliki rat ili Rat koji će okončati sve ratove. Prvi svjetski rat važi za jednog od najsmrtonosnijih sukoba u modernoj ljudskoj historiji. 

Rat koji je završen potpisivanjem kapitulacije Njemačke, trajao je četiri godine, a pored ratnih žrtava, došlo je i do pojave različitih bolesti i epidemija. 

Rusija i Njemačka su dvije zemlje koje su dale najviše žrtava u Prvom svjetskom ratu. U ratu je poginulo 1,8 miliona ruskih i 1,7 miliona njemačkih vojnika. Treća zemlja je Francuska sa 1,3 miliona poginulih vojnika. 

Izvor: Agencije