Macron: Zašto eurozona nema zajednički budžet?

Emmanuel Macron će s Angelom Merkel otvoriti najveći svjetski Sajam knjiga u Frankfurtu (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron založio se za ambicioznije evropske reforme, pozivajući njemačku kancelarku Angelu Merkel da udruži snage s njim i uđe u debatu, prenosi AFP.

“Ukoliko smo spremni za zajedničku politiku na polju sigurnosti, digitalne infrastrukture, energetike, migracija, borbe protiv terorizma, ko mi onda može objasniti zašto ne možemo imati i zajednički budžet eurozone?”, upitao je on u obraćanju studentima Univerziteta u Frankfurtu.

Macron, zajedno s Merkel, treba otvoriti najveći svjetski Sajam knjiga, koji se svake godine održava u tom njemačkom gradu.

Kontraverzno pitanje

AFP navodi da je pitanje zajedničkog budžeta eurozone kontroverzno u Njemačkoj, koja strahuje da će to voditi do spajanja nacionalnih dugova i da će Berlin morati pokrivati dug siromašnijih država članica.

Macron je kazao da vjeruje da evropski lideri imaju “godinu dana” da iznesu sopstvene viziju budućnosti bloka, uoči izbora za Evropski parlament 2019. godine.

On je proteklog mjeseca iznio široku viziju obnove Evrope, pozvavši Evropsku uniju na tješnju saradnju na području odbrane, migracija, poreza i socijalne politike, kao i na donošenje vlastitog budžeta bloka.

Izvor: Agencije