Macron želi EU koaliciju protiv nacionalista

Macron je evropske izbore opisao kao bitku između protuimigrantskih nacionalista i proevropskih 'progresivaca' poput njega (EPA)

Stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona se nada da će na izborima za Evropski parlament (EP) u maju 2019. izgraditi koaliciju koja će otići dalje od trenutnog centrističkog okupljanja i koja će se suprotstaviti nacionalistima u zamahu, kazao je francuski dužnosnik.

Macron je evropske izbore opisao kao bitku između protuimigrantskih nacionalista i proevropskih “progresivaca” poput njega, prenosi Hina.

U 27 zemalja širom EU-a uputio je svoje izaslanike kako bi izgradio kontakte i privukao slične stranke koje bi se uoči glasanja mogle pridružiti njegovom pokretu.

Saveznici Macrona

U Briselu se uveliko nagađa ko će biti saveznik Macronovoj stranci “Republika u pokretu”. Klub zastupnika u EP-u ALDE – liberalni centar – se nada da bi mogao sklopiti savez koji bi u njihov tabor doveo buduće eurozastupnike iz redova Macronove stranke.

No, dok neki predsjednikovi izaslanici već sudjeluju na kongresu ALDE-a u Madridu, “Republika u pokretu” je jasno dala do znanja da želi oformiti koaliciju koja će ići izvan sadašnjih stranačkih linija, kako bi se politički centar znakovito proširio.

Astrid Panosyan, izaslanica “Republika u pokretu” na kongresu ALDE-a je kazala da “neuspjeh nije opcija i da se treba raditi na koaliciji za novu Evropu”.

Izvor: Agencije