Macronova vizija obnove Evrope

Macron: Jedini put koji nam garantira budućnost je ponovna izgradnja suverene, jedinstvene i demokratske Evrope (AP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron iznio je u utorak široku viziju obnove Evrope, pozvavši Evropsku uniju na tješnju saradnju na području odbrane, migracija, poreza i socijalne politike, kao i na donošenje vlastitog budžeta bloka. 

U govoru održanom na Sorboni, dva dana nakon njemačkih izbora na kojima je stranka Angele Merkel ostvarila pobjedu ali sa manje glasova od očekivanog, što kancelarki ograničava slobodu ‘manevriranja’ u Evropi, Macron je kazao kako se Stari kontinent treba ponovo pokrenuti.

„Jedini put koji nam garantira budućnost je ponovna izgradnja suverene, jedinstvene i demokratske Evrope“, kazao je Macron.

Istakao je kako je među zemljama članicama potrebna dublja saradnja kada su posrijedi pitanja azila, zaštite granica, poreznih nameta, razmjene tajnih podataka i finansijske stabilnosti.

„Trebamo stvoriti evropski ured za azil koji bi ubrzao i harmonizirao procedure“, rekao je Macron.

Dodao je kako želi „postupno stvaranje evropske granične policije“ koja bi garantirala bolju zaštitu evropskih granica.

Afrika kao partner

Afriku više ne želi vidjeti kao prijetnju već kao partnera, te se založio za veću pomoć za razvoj.

„Na početku idućeg desetljeća Evropa mora imati zajedničke interventne snage, zajednički budžet za odbranu i zajedničku doktrinu kada je posrijedi djelovanje“, kazao je.

Govoreći o ekonomskoj snazi Evrope, naglasio je da se „trajna ekonomska moć može izgraditi samo oko jedinstvene valute. Upravo iz ove ekonomske i monetarne unije možemo stvoriti integriranu Evropu“.

Macron je istakao i kako Evropa treba svoj vlastiti budžet za „zajedničko finansiranje ulaganja i osiguranje stabilnosti kada je kontinent suočen s ekonomskim šokovima“.

U centar predsjedničke kampanje Macron je stavio reformu Evrope, a sa njemačkom je kancelarkom u proteklih nekoliko mjeseci često razgovarao o težnji Francuske i Njemačke, dviju najvećih EU-ovih ekonomija, da je povedu.

No, obzirom na izborne rezultate stranke njemačke kancelarke Merkel, posao će im biti otežan.

Kancelarkin savez CDU/CSU za formiranje vlade vjerojatno će morati koalirati s liberalima FDP-a te sa Zelenima koji se protive mnogim Macronovim zamislima.

Izvor: Agencije