Macron:Tražiću pojašnjenje o sporazumu Junckera i Trumpa

Španski premijer Sanchez poslije sastanka s Macronom rekao da njegova zemlja ne vjeruje u unilateralizam, (EPA)

Francuski predsednik Emmanuel Macron kaže da će tražiti pojašnjenje od Evropske komisije o delovima trgovinskog sporazuma o kojem je predsednik Komisije Jean-Claude Juncker pregovarao sa predsednikom SAD Donaldom Trumpom ove nedelje.

“Dobri trgovinski pregovori, kao što sam već rekao, mogu se jedino sprovoditi na uravnoteženoj i recipročnoj osnovi i ni pod kojim uslovima pod pretnjom. Imamo neka pitanja koja želimo da razjasnimo narednih dana s našim evropskim partnerima”, rekao je Macron tokom zajedničke konferencije za novinare s španskim premijerom Pedrom Sanchezom u Madridu.

Španski premijer rekao je da njegova zemlja ne veruje u unilateralizam niti da određena ekonomija nameće svoju politiku i kriterijume u međunarodnoj trgovini, prenosi Blumberg.

Francuski ministar finansija i ekonomije Bruno le Maire prethodno je rekao da Francuska pozdravlja trgovinske pregovore EU sa Vašingtonom, ali da ne želi da uđe u pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o slobodnoj trgovini.

Le Maire: Važan je reciprocitet

“Svaka strana, i Evropljani i Amerikanci, moraju da dobiju nešto u ovim pregovorima. Svaki trgovinski sporazum mora da se zasniva na reciprocitetu”, rekao je Le Maire.

Oblast poljoprivrede, istakao je, mora ostati van svih trgovinskih pregovora, jer Evropa ne može da olabavi svoje norme vezano za bezbednost hrane i ekologije, dok bi svaki dogovor, kako kaže, trebalo da omogući Evropi pristup američkom tržištu javnih nabavki.

Le Maire je rekao i da Vašington treba da napravi gest dobre volje kada je reč o tarifama koje je Tramp u junu uveo na uvoz evropskog aluminijuma i čelika.

Predsednik SAD Donald Trump i predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dogovorili su u četvrtak u Vašingtonu održavanje trgovinskih pregovora o smanjenju tarifa.

Francuska je pozvala Trumpa da, pre početka bilo kakvih trgovinskih pregovora, povuče carine na čelik i aluminijum, navodeći da bi EU trebalo da odbije da pregovara “sa pištoljem prislonjenim na čelo”.

Izvor: Agencije