Mađari stručnjacima UN-a zabranili posjetu migrantskim kampovima

Mađarski premijer rekao da su EU potrebni lideri koji se protive imigraciji (AP)

Tim stručnjaka Ujedinjenih naroda za ljudska prava prekinuo je posjetu Mađarskoj, navodeći da im je nezakonito bilo zabranjeno da uđu u kampove za migrante na južnoj granici te zemlje, prenio je Tanjug.

Ovaj korak označava novo pogoršanje odnosa između Mađarske i UN-a, koji Budimpešta optužuje da širi laži o Mađarskoj i za proimigracionu pristrasnost, prenosi Reuters.

“Stručnjaci za ljudska prava UN-a preduzeli su korak bez presedana obustavljajući zvaničnu posjetu Mađarskoj nakon što im je odbijen pristup graničnim zonama Reske i Tompa na granici sa Srbijom”, saopćio je UN.

Mađarska vlada nije odmah komentarisala vijest.

Zauzeli tvrdokoran stav prema imigracijama

Reuters navodi da je Mađarska, koja leži na jugoistoku Evropske unije, zauzela tvrdokoran stav prema imigracijama pod desničarskim vodstvom premijera Viktora Orbana.

Njegova vlada je, podsjeća agencija, na južnoj granici podigla žičanu ogradu u jeku migrantske krize 2015. godine kada je više od milion imigranata pristiglo u Evropu, a stotine i hiljade njih ulazilo i prelazilo preko Mađarske.

UN je podsjetio na međunarodni sporazum koji podrazumijeva i garantuje pristup stručnjaka svim osobama koje se nalaze u pritvoru.

Izvor: Agencije