Mađarska: Azil je Gruevski tražio u našoj ambasadi u Tirani

Mađarske institucije nemaju zvanične podatke ni o tome gdje se sada nalazi Gruevski (Arhiva)

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski politički azil u Mađarskoj zatražio je u ambasadi te zemlje u Tirani, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa iz mađarskog Ministarstva vanjskih poslova.

Na zahtjev Radio Slobodne Evrope iz tog ministarstva je navedeno da oni „nemaju informaciju o tome na koji način je Gruevski napustio Makedoniju“, ali su dodali da je on „u skladu sa nacionalnim i međunarodnim pravima stigao u Mađarsku“.

Mađarsko ministarstvo dalje navodi da njegov zahtjev za politički azil „nije političko, već pravno pitanje“.

O tome da li je Gruevski, koji je u Makedoniji osuđen na dvije godine zatvora zbog malverzacija nabavkama, koristio diplomatska vozila Mađarske da bi došao do te centralnoevropske zemlje, u mađarskom ministarstvu nemaju podatke, navodi se u pismu.

Gruevskom ranije oduzet pasoš

Na ovo pitanje ne zna odgovor ni kabinet premijera Mađarske Viktora Orbana, kome smo uputili sličan zahtjev.

Na upit koji je RSE uputio 16. novembra na adresu Orbanovog kabineta, odgovor je stigao u subotu, dvije sedmice kasnije.

U njemu se navodi da se „premijerov kabinet ne smatra institucijom odgovornom za tu vrstu podataka“.

„U svjetlu traženih podataka informiramo vas da kabinet predsjednika Vlade (Viktora Orbana) nije institucija koja raspolaže sa tom vrstom podataka, u skladu sa tačkom 9, član 3, Zakona o pristupu informacija od javnog značaja“, stoji u dopisu, prenosi RSE.

Dok Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske zna da je Gruevski u tu zemlju stigao u skladu za zakonima, u ranijem odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje navedeno je da oni nemaju informaciju o tome preko kog graničnog prelaza i iz koje zemlje je bivši makedonski premijer došao u Budimpeštu.

Nejasno je kako je Gruevski mogao da stigne u Budimpeštu legalno, ako su mu makedonske vlasti još ranije oduzele pasoš.

Istovremeno, mađarske institucije nemaju zvanične podatke ni o tome gdje se sada nalazi Gruevski.

RSE je zahtjev za pristup informacijama od javnog značaja u vezi sa slučajem bivšeg makedonskog premijera poslao 16. novembra i to svim nadležnim institucijama Mađarske.

U kasnijem dopisu RSE je zatražio i od Uprave za migracije i azil te zemlje da potvrdi navode bivšeg premijera Makedonije da mu je odobren azil u Mađarskoj.

Odgovor, kako se navodi, još nije stigao.

Predistražni postupak

Makedonski premijer Zoran Zaev kazao je ranije da zna “sve detalje” i da je u potpunosti informiran u vezi istrage o bijegu Nikole Gruevskog u Mađarsku.

Bivši makedonski premijer (od 2006. do 2016. godine), Nikola Gruevski dobio je politički azil u Mađarskoj, kako je objavio na Facebooku.

U Makedoniji je pravomoćno osuđen na dvije godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade.

Osnovno javno tužiteljstvo za organizirani kriminal i korupciju u međuvremenu je pokrenulo predistražni postupak u vezi njegovog bijega u Mađarsku.

U tom dijelu postupka prikupljene su snimke kamera s graničnih prijelaza, ispred zgrade u kojoj stanuje Gruevski i susjednih kuća, a prikupljaju se i podaci banaka i izvještaji institucija koje će tužiteljstvo pregledati.

Istraga će biti podignuta na viši nivo ako bude utvrđeno da postoje odgovorni za bijeg Gruevskog.

Bivši premijer je, izbjegavajući odlazak na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, napustio Makedoniju prije 20 dana i nakon toga, u pratnji mađarskih diplomata, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Budimpeštu.

Izvor: Agencije