Mađarska desnica potpiruje etničke tenzije

Učesnica demonstracija protiv rasizma održanih u januaru nosila je transparent na kojem je pisalo "I ja sam Romkinja" (AFP)

Piše: Kristina Jovanovski

U jednom kafeu budimpeštanskog Osmog distrikta, poznatog po velikom broju stanovnika Roma, mađarski aktivist Jeno Setet govori o diskriminaciji kojom je njegova zajednica, kako kaže, pogođena svakodnevno.

Opisao je kako su on i njegova supruga, neromkinja, tražili stan. Prvobitno je vlasnik stana smatrao kako će Setetova supruga biti sama u stanu, no kada je otkrio da će Rom Setet, također, tu živjeti, odmah je kazao kako ne mogu dobiti stan.

Blizu sedam posto od 10 miliona stanovnika Mađarske čine Romi koji su veoma zastupljeni među siromašnima i nezaposlenima.

Navodi se kako je diskriminacija široko rasporostranjena. Naprimjer, kako navodi jedna anketa, samo jedna trećina Mađara je kazala kako bi dozvolili da njihova djeca imaju romsko dijete za prijatelja.

Premda su podaci raznoliki, Dezideriu Gergely, izvršni direktor Evropskog centra za prava Roma, čije je sjedište u Budimpešti, kazao je kako je “antiromsko raspoloženje u velikom porastu u protekloj godini i ovo je u nekim slučajevima dovelo do nasilja nad Romima”.

Početkom januara 2013. godine osnivač vladajuće stranke desnog centra Fidesz bio je optužen za rasizam, nakon što je napisao kolumnu o kafanskoj tuči na dočeku Nove godine u kojoj su, navodno, neki od učesnika bili Romi.

‘Iskrivljene izjave’

Zsolt Bayer, koji, također, radi kao novinar i nema poziciju unutar Vlade, napisao je u listu Magyar Hirlap: “Značajan dio Roma nije spreman za suživot. Oni nisu spremni da žive među ljudima. Ovi Romi su životinje i ponašaju se kao životinje.”

Grupe za zaštitu ljudskih prava osudile su komentare, dok su nevladine organizacije pozvale kompanije poput IKEA-e da se ne reklamiraju na internetskoj stranici ovog lista. IKEA je u mailu upućenom Al Jazeeri saopćila da ne planira kupovati reklame u budućnosti.

Reakcija Fidesza je bila jače ugušena. Ubrzo nakon Bayerovih komentara ministar pravde Tibor Navracsics je izjavio za lokalnu TV stanicu ATV kako osuđuje ove izjave.

Međutim, narednog dana je glasnogovornik Fidesza rekao kako ova stranka neće komentirati Bayerove izjave, jer je pisao kao novinar, a ne kao političar. Premijer Viktor Orban nije govorio o Bayerovim navodima, a Fidesz nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Bayer je kasnije napisao kako su mu izjave bile iskrivljene i izvađene iz konteksta.

“Ono što iznenađuje je činjenica da ove izjave ne dolaze iz redova [desničarske stranke] Jobbika, već od nekog ko je povezan sa Fideszom. Za mene je malo šokantno kako Orban nije kritizirao Bayera za njegove komentare”, kazao je Anton Pelinka, profesor Odsjeka za nacionalizam na Centralnoevropskom univerzitetu u Budimpešti.

Pelinka je, također, rekao da je antiromsko raspoloženje uvijek postojalo u Mađarskoj, no ono je u posljednjih nekoliko godina postalo “otvorenije i vidljivije”.

Nesigurne regije

Kritičari terete nacionalističku stranku Jobbik za poticanje rasizma protiv Roma i jevrejske zajednice u ovoj evropskoj državi.

Jobbik je nakon izbora 2010. godine postao treća po snazi mađarska stranka, osvojivši 17 posto glasova. Prema istraživanju provedenom 2012. godine, Jobbik je najpopularniji među Mađarima mlađim od 30 godina.

Premda ima male šanse da osvoji parlamentarne izbore, ova stranka bi mogla preuzeti dio poklonika stranke desnog centra Fidesz.

„Govor mržnje je postao svakodnevnica. Čuju se isti glasovi koji su se čuli 30-ih i 40-ih, sa identičnim rečenicama koje su govorili fašisti između dva svjetska rata“, kaže Peter Feldmayer iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj.

Premda ova partija navodi kako ne diskriminira etničke grupe, članovi Jobbika često govore o „ciganskom kriminalu“, okrivljujući Rome za porast nasilja.

Jednog kišovitog jutra, u gradu istočno od Budimpešte, šačica pristalica Jobbika se okupila kako bi pokazala napuštene kuće u koje su, kako su oni tvrdili, provalili Romi.

Uz pomoć prevoditelja, potpredsjednik Jobbika Tamas Sneider je izjavio kako je zabrinut za povećanje romske populacije, naročito u ruralnim područjima.

“Cijele regije Mađarske su nesigurne, jer Cigani teroriziraju i prijete mađarskim stanovnicima”, kazao je.

Gradonačelnik u patroli

Nekoliko članova partije se sastalo u mjestu Gyongyospota, koje je postalo zloglasno po etničkom sukobu romskih i neromskih stanovnika 2011. godine.

Članovi Jobbika parkirali su se ispred kuće gradonačelnika Oszkara Juhasza, koji je, također, član stranke. Na njegovom kamionu se nalazio znak Mađarske garde, grupe povezane sa Jobbikom koja je raspuštena 2009. godine na osnovu sudskog naloga. Gradonačelnik je kazao kako je u prošlosti učestvovao u „patrolama“ po gradu zajedno sa Gardom, kako bi tražili „ciganske zločine“.

“Ne želimo ništa drugo, osim da sačuvamo Mađarsku za nas i našu djecu. Frazom ‘rasisti’ pokušavaju  diskreditirati naše ideje”, rekao je Juhasz. Članovi Jobbika često ističu kako oni kritiziraju samo dio romske manjine, a ne sve Rome.

Sa svoje tačke gledišta, Pelinka je rekao kako su rasisti dugo koristili ovu tehniku, tvrdeći kako su dobri i oni članovi manjina koji poštuju zakone, iznimke.

On, kao i jevrejski lideri, ističe kako je u Mađarskoj, paralelno sa antiromskim raspoloženjem, u porastu i antisemitizam.

Prilikom ankete 2012. godine koju je provela Liga za borbu protiv klevete, utvrđeno je kako 60  posto ispitanih Mađara smatra kako Jevreji „previše govore o holokaustu“, dok 73 posto njih smatra da Jevreji imaju previše moći u svijetu poslovanja.

Kada se ovo istraživanje uporedilo sa onim iz 2009. godine, utvrđeno je da su se „nivoi antisemitizma veoma dramatično povećali u Mađarskoj“, kao i u Velikoj Britaniji i Španiji.

Međunarodne osude

Prošle godine je jedan park u gradu nedaleko od Budimpešte dobio ime po Hitlerovom savezniku, Miklosu Horthyju, mađarskom lideru sa početka Drugog svjetskog rata. U januaru je održan referendum za promjenu imena, koji nije uspio zbog malog odziva.

Prema Memorijalnom centru za holokaust u Budimpešti smatra se da je najmanje 500.000 mađarskih Jevreja ubijeno tokom holokausta. Procjenjuje se da sada u Mađarskoj živi 100.000 Jevreja.

Setet smatra kako je teže za siromašnu romsku manjinu da se mobilizira i dobije politički utjecaj u Mađarskoj.

Parlamentarac iz redova Jobbika Marton Gyongyosi je izazvao međunarodnu osudu kada je rekao da Vlada treba napraviti listu Jevreja u državi, koji „predstavljaju rizik za nacionalnu sigurnost“.

Jobbik se poslije izvinio i kazao kako se ovaj poziv odnosi na političare s dvojnim državljanstvom. Stranka često govori o „izraelskoj kolonizaciji“ Mađarske i vjeruje da su mađarski Jevreji, uključujući one u Parlamentu, pod utjecajem izraelskih interesa.

„Gyongyosi nije rekao ništa posebno. Dio političke elite mađarskih Jevreja želi iskoristiti sve ove prilike za svoje političke ciljeve“, smatra Sneider.

No, Peter Feldmayer iz Federacije jevrejskih zajednica u Mađarskoj nazvao je Jobbik „antisemitskim“, te kazao kako ovi glasovi postaju iz godine u godinu sve glasniji i jači.

„Govor mržnje je postao svakodnevnica. Čuju se isti glasovi koji su se čuli 30-ih i 40-ih, sa identičnim rečenicama koje su govorili fašisti između dva svjetska rata“, rekao je.

Hitlerovi brčići

Nakon izjava Gyongyosija, blizu 10.000 osoba je demonstriralo ispred Parlamenta, neki od njih su držali plakate na kojima je bio prikazan parlamentarac sa brčićima sličnim onim koje je Hitler imao. U rijetkom prikazu jedinstva na skupu su bili i pristalice stranaka opozicije iz ljevice i konzervativne Vlade.

S druge strane, daleko manje osoba se pojavilo na demonstracijama protiv Bayerovih komentara u kojima se Romi porede sa životinjama.

Setet smatra kako je siromašnoj romskoj manjini teže da se mobilizira i da dobije politički utjecaj u Mađarskoj.

„Ono što se nije desilo nakon Bayerovih izjava je najveći problem. Čini se da politička klasa nije spremna protestirati u ime romskog naroda“, dodao je. Setet je istakao kako ga je posebno strah da umjereni stalež ne postane više prijemčiv za antiromske izjave.

Mađarska se sprema za izbore 2014. godine i kritičari se pitaju šta će Fidesz uraditi da preuzme pristalice Jobbika, jedine preostale konzervativne stranke u Parlamentu.

Štaviše, Setet smatra kako se ovo pitanje ne tiče samo političkih partija, već cijelog društva.

„Ovo nije samo romsko pitanje, niti samo problem Roma, ovo je problem cijele države.“

Izvor: Al Jazeera